Om mig

Välkommen hit. Jag heter Jack Werner, och är journalist och författare.

För några år sedan upptäckte jag att det cirkulerade spökhistorier på internet. Det i sig var kanske ingen överraskning, spökhistorier och sådant tenderar att följa med dit människan går, men dess teman och motiv fascinerade mig. De kallades creepypasta (ett uttryck som utvecklats från tangentbordets copy-paste-manöver) och handlade om datorer, nätet, spel, filmer… Det moderna livets rekvisita, helt enkelt.

Jag har i hela mitt liv älskat vandringssägner och spökhistorier. Jag har många gånger läst Bengt af Klintbergs tre samlingar av moderna vandringssägner, och de innehåller samma sorts stoff, samma historier som stötts och blötts av tusentals människors fantasier tills de hittat en ultimat tilltalande form, som creepypastor brukar göra. Crowdsourcad fruktan. Ett tvärsnitt av vad vi är rädda för i dag.

Allt detta möttes, när jag under de första dagarna år 2013 fick idén att göra en bok om creepypasta ur folkloristiskt perspektiv. Jag pitchade idén för Galago, och de nappade.

Boken kom ut till halloween 2014, och finns att köpa här. Sommaren 2015 blev den, efter en idé som slog den dåvarande SR-producenten Caroline Pouron, en podd. På den här bloggen kommer jag publicera creepypastor ur flödet, gamla favoriter från förr, samt ett nytt inlägg för varje avsnitt av podden som utkommer.

Vill du lyssna på annan radio som jag har gjort? Då rekommenderar jag min P3 Dokumentär om självmordet på Flashback år 2010:

Vill ni prata om boken, eller veta mer? Ni når mig på:

Twitter eller Instagram
jack at kwasbeb punkt se
0768784557

Foto: Yasmine Winberg

8 Comments

 1. Rasmusmatte
  2/11/2017
  Reply

  Vilken toppensajt👍🏻💜

 2. Sandra
  7/5/2017
  Reply

  Hej! Ville bara säga att din pod är den första podden jag faktiskt lyssnat på och fastnat för. Du förgyller våra kvällar här hemma när barnen sover, mörkret har lagt sig och allt som hörs är vårt gamla knarrande hus och spökhistorierna som läses upp i skenet av levande ljus. Tack för att du gör det här, Tack vare er så vågar jag knappt sova längre, helt underbart! Mvh Sandra

 3. Putte
  4/17/2018
  Reply

  Fråga om Podden, sträcklyssnade typ 50 avsnitt och ett av dom stack ut lite men jag kan inte hitta det längre.
  Avsnittet handlade om en person som hade vanförestälningar om onda människor och blandannat inte ville släppa in någon i sin lägenhet, hen blir inlaggd och är övertygad om att alla människor är onda och att dom försöker få hen att tro att alla är snälla.

  Vilket avsnitt var det?

  Tycker inte att beskrivningen för något avsnitt passar med hur jag minns historien
  (orkar inte lyssna igenom alla avsnitt igen har försökt men det är ganska jobbigt när man redan hört allt)

  Tack för en bra podd 🙂
  /Putte

 4. Toffe
  7/11/2018
  Reply

  Putte: Tror du menar sista berättelsen i avsnitt 6: Den leende mannen. En av mina favoriter.

 5. Sandralee
  8/8/2018
  Reply

  Bästa podden! Har suttit som ett barn på julafton och längtat efter nya avsnitt sedan vi hittade podden i vintras! Jag blev helt förstörd av avsnittet där en man på södra Öland träffade på ett barn med svarta ögon och vart såld:) Nu älskar jag stories om getmannen och vill gärna höra mer, mer, meeer!!!!

 6. Kimmalainen
  3/13/2019
  Reply

  Bästa podden i stan! Getmannen är en favorit även huset vid en sjö som gregory twittrade om!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *