Sju svenska skräckpoddar för varje tillfälle

I Creepypodden har ni nu sedan sommaren 2015 hört nätets och svenskarnas kusligaste spökhistorier, blandat med verkliga händelser ur historien och samtiden, och efter över 50 avsnitt är vi still going strong. Ganska många är vi också som lyssnar – enligt de senaste siffrorna från TNS-Sifo hela 80 000 i veckan – vilket gör oss till Sveriges för tillfället sjunde största podd. Det upphör aldrig att glädja mig att så många vill hänga med på våra spökhistoriestunder! Men på grund av tidsbrist på min egen sida – vid sidan av podden ska jag under 2017 skriva klart en bok, föreläsa om källkritik och skriva krönikor som om det inte fanns någon morgondag – har podden tvingats dra ner i tempo, från fyra avsnitt i månaden till två.

Det är inte bara jag som tycker det är tråkigt. Många är de lyssnare som blivit besvikna de måndagar det inte kommit något nytt, och det förstår jag. Min förhoppning är att framåt hösten kunna dra upp tempot lite igen, men tills dess är detta vad som bjuds från oss. Därför ville jag göra en liten sammanställning av vad mer som finns på skräckpoddshimlen där ute. Jag har redan gjort en lista över de bästa engelsktalande skräckpoddarna, men sedan dess har det dykt upp en hel del nya poddar även inom Sverige, så nu är det dags att titta närmare på vad som görs på svenska. Kanske hittar du en ny favorit?

  • Fruktan länk / Itunes
    Långt innan såväl Creepypodden som andra titlar på denna lista dök upp fanns Fruktan, ett skräck-, fantastik- och scififörfattarkollektiv som sedan 2011 publicerat sina berättelser som text och ljudinspelningar. Fruktan-författarna skriver med tydlig, klassisk skönlitterär ton, historier som är menade att leva sig in i och stanna kvar i. De har gett ut en novellsamling med titeln Stockholms undergång, som jag inte läst men som låter superspännande, och vad gäller podden är en bra start det korta men kusliga avsnittet Smultronstället.
    För dig som: Tycker det är för få historier i Creepypodden skrivna ur tredjepersonsperspektiv och gärna rör dig utanför vår egen tråkiga verklighet.

fruktanpodd

  • Vargtimmen länk / Itunes
    Spökhistorier är toppen, men ibland kan man vilja ta steget ut ur dem och istället betrakta och diskutera dem och deras värld. I podden Vargtimmen diskuterar två västkustska skräckfans alla möjliga sorters läskigheter på olika teman: kärlekspar, grottor, julfirande och soundtracks. Avsnitten är härligt långa och matiga, och tonen är ofta analytisk och sökande. Det här är två mer eller mindre akademiska röster som inte låter en enda sten ligga ovänd. (Är man sugen på en mer renodlad skräckfilmspodd finns också Vacancy att lyssna på.)
    För dig som: Helst av allt skulle vilja att Creepypodden bara innehöll mina pseudofolkloristiska utvikningar och gärna skulle krydda dem med lite studiepoäng.

height_250_width_250_Vargtimmen_main3Small_1400x1400

  • Spöktimmen länk / Itunes
    Inte bara till namnet, utan också på pappret, är podden Spöktimmen ganska lik Vargtimmen. Två personer pratar om skräck i verkligheten och fiktionen, vrider och vänder på konceptet och försöker identifiera vad det är som skrämmer oss. Men Spöktimmen låter ändå helt annorlunda: här har ni två tjejer som träffades när de pluggade och skapade en podd för att ventilera deras gemensamma intresse för det övernaturliga. Podden är en blandning av spökhistorier och berättelser ur verkligheten, och eftersom de två programledarna Jenny och Linn turas om att berätta om läskigheterna turas de också om att ge utlopp för den fruktan lyssnarna känner. Det är som att de sitter vid ditt köksbord en fredagkväll när ni bestämt er för att inte gå ut, utan bara stanna hemma och skrämmas.
    För dig som: Tycker spökhistorier är som allra bäst när de dyker upp under en middag med kompisarna, och ni tillsammans skrämmer upp er över den kusliga världen där ute…

14955843_1075842852532105_5732277751234720334_n

  • Död mans podd länk / Itunes
    Med listans kanske mest fantasieggande signaturmelodi – en finlandssvensk röst som deklarerar att “inspelningarna som ni hör i denna pod hittades i en dator som har stått i ett dammigt förråd på ett bibliotek någonstans i Sverige” och att ingen vet vem det är som pratar – är detta en mycket sympatisk podd, riktad till en ganska ung publik. Bakom podden ligger en bibliotekarie i Trollhättan, och som initiativ betraktat är det ju inte annat än strålande.
    För dig som: Är, eller har barn som är, lite för unga för Creepypodden men som ändå inte vill gå miste om välupplästa spökhistorier med lite kuslig ljudläggning.

IMG_1029

  • Övernaturligt länk / Itunes
    “I den här programserien ska vi granska, visa, skrämma, förklara och försöka förstå den andra sidan”, säger Erik Hedtjärn, en av två programledare i den gamla SR-serien Övernaturligt. Tillsammans med Martin Wicklin gjorde Erik i elva avsnitt en klassisk P1-serie om det övernaturliga: nyfiket men kritiskt granskande, aldrig godtroget men alltid i spänd förväntan. Om Creepypodden hade varit ett radioprogram med en budget och ett uppdrag att sätta historierna under lupp är det möjligt att den hade låtit ungefär så här. (Och apropå Sveriges Radio-produktioner har jag ju redan tjatat ihjäl er om De dödas röster och Ufopodden i P3 – men det är värt att nämna en gång, för båda utgör strålande lyssning!)
    För dig som: Vill ha mer än bara berättelser: ett försök att utröna sanningen, även om den alltid är svår att hitta vad gäller det övernaturliga.

overnaturligt

  • Skräckpodden länk / Itunes
    Företagsamhet ska belönas. I början av mars kunde man läsa i Borås Tidning att 23-åriga Jonathan Lundqvist, när jag började släppa Creepypodden mer sällan, såg en möjlighet att konkurrera. “Jag har länge funderat på att starta en egen podd, men kanske inte nödvändigtvis en skräckpodd. Men så fick jag reda på att Jack Werner skulle börja släppa avsnitt varannan vecka i stället för varje. Då tänkte jag att det fanns en lucka att fylla”, sade han till tidningen, och den drivkraften att vilja erbjuda lyssnarna skräck även de veckor då vi är tysta måste ju belönas. Än så länge har Skräckpodden bara kommit ut med fyra avsnitt men förhoppningsvis ska Jonathan ha energi och drivkraft att fortsätta länge! (En podd många andra har nämnt som även den är en relativt nystartad skräckpodd, men som i sitt fall verkar syssla med mest egenskrivna historier, är Thrillerpodden. Har inte lyssnat på den men värt ett försök!)
    För dig som: Vill lyssna på skräck även udda veckor, och vill ge lyssnarstöd till privata spökpoddsinitiativ.

skrackpodden

  • Paranormalia länk / Itunes
    Att göra en lista över svenska skräckpoddar utan att nämna Paranormalia vore konstigt, eftersom det är en av de mer populära svenska skräckpoddarna, men jag vill också nämna att jag själv är ganska kritisk till den här podden. Vid sidan av saker som stundtals märkligt och slarvigt språkbruk, något jag själv säkert gör mig skyldig till hela tiden, så har flera avsnitt av såväl Paranormalia som dess syskonpodd Ufopodden (ej att förväxla med SR-podden med samma namn) innehållit andra människors berättelser – utan att någon källa anges. Det första avsnittet av Ufopodden fick dras tillbaka, eftersom det i sin helhet gick ut på att läsa upp historier från UFO-Sverige trots att de inte hade tillfrågats om tillstånd, och jag själv vet flera avsnitt av Paranormalia där historier lästs upp utan att dess författare fått credd eller tillfrågats. Att skräckhistorieförfattare ska tillfrågas och creddas när deras historier läses upp i ens podd tycker jag är en självklarhet, och att Paranormalia är slarviga vad gäller detta är ledsamt. Förhoppningsvis skärper de sig och börjar göra ett bättre jobb på området framöver. Det ska också för rättvisans skull nämnas att jag själv sett många skriva att de tycker Paranormalia är läskigare än Creepypodden, så den kan absolut vara värd ett försök.
    För dig som: Inte har några problem med ett språkbruk som ibland förvirrar, och vill ha fler spökhistorier som kommer ut hyfsat regelbundet.

paranormalia

Bild: CC BY 2.0 simpleinsomnia på Flickr.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Meta

Jack Skriven av:

5 kommentarer

  1. Isabelle
    mars 9
    Svara

    Som sagt, du får verkligen inte missa A wanderers think tank. Den är på svenska och är mestadels om ufon, men också om konspirationer. Alla avsnitt är galet spännande och det är inte ofta jag blir helt betagen i en podd och får lust att sätta mig och googla som en dåre under själva poddavsnittet. Den är i klass med Creepypodden vad gäller ljudkvalitet och liknande.
    Som sagt, börja lyssna från avsnitt 1 🙂

  2. Sofie
    mars 14
    Svara

    Jag letar desperat efter en podd som är i klass med Creepypodden, men har ännu inte hittat någon. Creepypodden är på riktigt helt fantastisk och jag önskar verkligen att du haft möjlighet att lägga ut avsnitt oftare. Just nu håller jag på och betar av alla avsnitt ännu en gång, hehe. TACK för världens bästa podd!

  3. Merit
    april 19
    Svara

    Har verkligen försökt lyssna på Paranormalia men det går helt enkelt inte. Jag stör mig på språket så till den grad att jag inte kan njuta av berättelsen. Kass grammatik och rena syftningsfel. Och användande av ord i hel fel mening. Jag vet inte om det är att de på något sätt direktöversätter från engelska, men i vilket fall gör det mig galen.

  4. Bea
    juni 7
    Svara

    håller verkligen med när det gäller paranormalia. språk, grammatik och betoningsfel är det ENDA jag hör. Berättelserna är säkert bra, men jag hör dem inte. gett den många försök, men det går bara inte.

  5. Bella
    augusti 5
    Svara

    Kanske sent att kommentera nu men snubblade över listan när jag sökte poddar 🙂 jättebra lista med många tips. Värt att tillägga är att paranormalia INTE släpper avsnitt varje måndag som det står på deras sida. Avsnitten släpps helt oregelbundet och det kan gå flera veckor emellan, de lovar avsnitt som aldrig kommer och ger överlag ett ganska oseriöst intryck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *