Jack väljer: Fem spökhistorier från 4chan

Can we get a creepypasta thread going? Or a /x/ related story?

Så börjar en tråd som just nu ligger på 4chans underforum /x/, för diskussioner om det paranormala. Sådana dyker upp med jämna mellanrum, och de bör tolkas som en sorts upprop för läskiga berättelser. “Låt oss byta historier”, ungefär. Precis som den sortens trådar brukar så har denna raskt fyllts av isande storys.

Jag har gått igenom trådens drygt 200 inlägg, och hittat sex creepypastor – alltså spökhistorier som sprids genom att de kopieras och klistras in, inte sällan i form av skärmdumpade foruminlägg – som alla har det gemensamt att de en gång skärmdumpats på 4chan. Eller ja, för att vara petig är det fem historier från 4chan, och en från Reddit. De utgör också alla läskig läsning när oktobernatten ligger mörk utanför fönstret.

Och ibland behöver det helt enkelt inte vara svårare än så. Vi kör igång direkt. Klicka på bilderna för att få upp dem i större format.

1. Mannen med den vita masken.

1412027291761

Det är märkligt när man i början av en historia tycker berättaren själv är extremt obehaglig, för att i slutet av samma korta historia tycka det hen upplever är ännu mer obehagligt. Men allt annat lika är denna kortis väldigt välberättad. Sann? Ingen aning, men jag vet att det hade varit obehagligt att höra det ropet bakom ens rygg…

2. Clownerna på marknaden

1412019120533

Storebrorsgrejen är ofta förekommande på 4chan, berättelsen om att på något sätt vara ansvarig för en person som inte själv förstår den fara hen är i. Att de onda männen som ville kidnappa berättarens lillasyster är utklädda till clowner är nästan lite väl Stephen Kingskt… Men bara nästan.

3. Ett vetenskapligt experiment år 1983

1412093543362

Det här är en klassiker, som inte sällan dyker upp när creepypastor efterfrågas. Den påminner inte så lite om det sovjetiska sömnexperimentet, som jag återger i slutet av denna post. Temat med vansinniga experiment för att försöka uppnå högre nivåer är helt enkelt populärt bland de unga 4chan-användarna – kanske för att det spelar in i deras bild av vad den urspårade vetenskapen kan leda till?

4. “Geppo”

1412093615916

Barnet som ett öga som ser det man själv inte kan se. Som ser Geppo. Motivet är lätt att känna igen från hundratals filmer och spökhistorier – men fortfarande effektivt.

5. Två historier – en upplevelse?

1412033912337

Det här är den enda skärmdump jag valt som inte är tagen på 4chan, och som snarare än att vara en spökhistoria är en djupt tragisk berättelse. Det vi ser är ett skärmdumpat inlägg från Reddit – som ni hittar här i original – som kopplats ihop med transkriptionen från ett inslag i det amerikanska radioprogrammet This American Life. Transkriptionen kommer från avsnitt nummer 277 av This American Life, och den är korrekt återgiven.

Kopplingen de två inläggen emellan är dock naturligtvis oklar. Reddit-kommentaren är publicerad nio år efter att This American Life-avsnittet först sändes, och kan alltså vara inspirerad av det avsnittet.

En intressant parentes är att det finns tydliga gemensamma drag mellan det anonyma röstmeddelandet på telefonlinjen för folk som ville be om ursäkt, och de anonyma inläggen på Reddit. Vi kommer dock ändå närmare mannen i telefonen, och undrar hur han gör för att… orka.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Meta

Jack Skriven av:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *