Nio skräckhistorier som tar minuter att läsa men timmar att glömma


Om du vill höra spökhistorier från nätet på svenska, missa inte Creepypodden (som också finns på Itunes) – min podcast där vi läser upp och berättar om creepypastor och lyssnarnas egna spökhistorier. Om du vill läsa om creepypasta, kolla in den här boken jag skrivit.

Låt oss börja med Porträtten

En jägare hade varit ute och jagat hela dagen, och när mörkret föll insåg han att han befann sig mitt i den djupaste skog. Mörkret föll, och i rädsla för att gå vilse bestämde han sig för att till att börja med försöka hitta ut ur den täta växtligheten.

Efter att ha gått i vad som kändes som timmar blev träden färre och en liten skogsdunge öppnade sig, med en gammal stuga i mitten. Himlen var nästan kolsvart och jägaren bestämde sig för att knacka på och se om han kunde stanna där över natten.

När han kom närmare såg han att dörren stod öppen, och att det var tomt inne i stugan. Ingen var där. Han gick in, såg en gammal säng, och lade sig för att sova. Han var dödstrött och precis på väg att somna in, när han kastade en sista blick ut i stugan. Då upptäckte han att väggarna var prydda med ett stora tavlor.

Han såg inte mycket i mörkret, men kunde uttyda att de föreställde bleka ansikten som såg förvridna, ondskefulla och hatiska ut. Figurerna på tavlorna stirrade alla ned mot sängen i mitten av stugan, mot honom, och gjorde honom illa till mods. Han vände sig mot väggen, lyckades med en ansträngning strunta i tavlorna och somnade.

Nästa morgon vaknade han och vände sig om, blinkande i solljuset. När han tittade upp i stugan insåg han att det inte fanns några tavlor på stugans väggar. Bara fönster.

Ibland blir det särskilt tydligt att creepypastor är vår tids spökhistorier kring lägerelden. Vissa av dem – som den här, som spritts under rubriken “The Portraits” – bär tydliga likheter med de historier som vi berättat för varandra sena kvällar på barer, campingplatser och i våningssängar.

“The Portraits” har spritts sedan åtminstone oktober 2008, då den i en något annorlunda version postades av en person (som redan då kallar den “hyfsat känd”) på forumet Ultimate-guitar.com. Men det skulle inte överraska mig om den inspirerats av, eller till och med är en kopia av, en äldre spökhistoria som först dök upp i en bok. Versionen ovan hittade jag på Encyclopedia Dramaticas lista över “Awesome Creepypasta”.

Den har som sagt flera likheter med mer traditionella spökhistorier. Den handlar om en jägare, ett yrke få ungdomar framför sina smartphones vet hur det fungerar, det utspelar sig i en tid innan mobilt internet och elljus i skogsstugor. Men den är också åt det kortare hållet, till skillnad från många skräckhistorier som skrivs specifikt för nätet. Och det är just kortare historier vi ska titta extra noga på i dag.

Min dotter har lärt sig räkna

Min dotter väckte mig vid tio i tolv i natt. Jag och min fru hade hämtat henne från födelsedagsfesten för hennes lilla vän Sally, åkt hem och lagt henne på en gång. Min fru gick och lade sig medan jag låg och dåsade framför en fotbollsmatch.

“Pappa”, viskade hon och drog i min skjortärm. “Gissa hur gammal jag är.”

“Jag vet inte, älskling. Hur gammal är du?”, svarade jag och satte på mig mina glasögon.

Hon log och höll upp fyra fingrar.

Nu är klockan halv åtta på morgonen. Jag, min fru och vår dotter har varit vakna i nästan åtta timmar. Men hon vägrar fortfarande berätta för oss var hon fått dem ifrån.

Det finns särskilda forum för kortare skräckhistorier. Microhorror kallas det, eller horror flash fiction. Ett forum för den sortens berättelser är Reddits shortscarystories, Där bidrog användaren RealScience87 med denna mycket koncisa berättelse. Fattar ni twisten?

På shortscarystories hittar vi också historien av användaren Lynxx, med rubriken:

Jag tappade bort min telefon

I går kväll fick jag veta att ett band jag gillar alldeles strax skulle spela på en bar i närheten av där jag bor. Jag stressade iväg hemifrån för att hinna. Efter spelningen tog jag några glas med några vänner, men insåg då att jag inte hade min telefon på mig. Jag letade under bordet vi satt vid, vid baren, i badrummen, och till slut gav jag upp och lånade min kompis telefon för att ringa mig själv.

Efter två signaler svarade någon, jag hörde ett lågt rosslande fniss, och så lades det på. Ingen svarade när jag försökte ringa igen. Jag fick inse att det förmodligen var kört, och gav mig av hemåt.

Väl hemma hittade jag min telefon på nattduksbordet, precis där jag lämnat den.

Samma forums mest uppskattade skräckhistoria någonsin är skriven av användaren horrorinpureform och är nästan lika koncis.

Jag hatar när min bror Charlie måste åka iväg

Jag hatar när min bror Charlie måste åka iväg. Mina föräldrar försöker alltid förklara hur sjuk han är för mig. Att jag borde vara glad, för att allt flyter på som det ska i min egen hjärna. När jag sedan beklagar mig för att jag inte har någon lillebror att leka med, så försöker de ge mig dåligt samvete genom att påpeka att Charlie förmodligen har det ännu tråkigare där han sitter isolerad på ett vårdhem.

Jag brukar alltid böna och be att de ska ge honom en sista chans. Det gjorde de såklart också, i början. Charlie har varit hemma i många omgångar, men varje gång har varit kortare än den förra. För varje gång börjar allt om igen.

Grannens katt hittas i hans leksakslåda, med sina ögon utslitna. Pappas rakblad hittas fastkilade i rutschkanan på lekplatsen borta vid parken. Mammas vitamintabletter byts ut mot diskmaskinstabletter. Mina föräldrar har helt enkelt fått nog av sista chanser. De säger att hans sjukdom får honom att framstå som normal och snäll, och att det lurar läkarna att skriva ut honom. De säger att jag helt enkelt bara får stå ut med att ha det tråkigt, eftersom jag då åtminstone är trygg och skyddad från honom.

Men jag hatar när när min bror Charlie måste åka iväg. Det betyder att jag tvingas låtsas vara snäll tills han kommer tillbaka.

En annan kategori historier är de som tilltalar läsaren med “du”. Det är ett praktiskt grepp, eftersom det kastar dig direkt in i handlingen. Du får veta det lilla du behöver för att förstå upplägget, och börjar snabbt känna dig orolig för hur det ska gå med… dig?

Mannen i snön

Du sitter hemma framför teven en sen kväll när de plötsligt avbryter programmet för en extra nyhetssändning. En mördare har flytt från fängelset när där du bor, och de varnar för att vistas utomhus.

Du kastar en blick mot glasdörrarna ut till din terass, och ser i mörkret en man stå där i snön. Han passar in på beskrivningen av mördaren, och ler mot dig. Du sväljer och tar upp telefonen, och ringer 112. Tonerna börjar gå fram.

Du sätter upp telefonen mot örat och tittar tillbaka ut genom glasdörrarna. Han har kommit mycket närmare nu.

Men så märker du att det inte finns några spår i snön.

Det du tittar på i glasdörren är mannens spegelbild.

Denna historia finns i nästan exakt samma version över halva internet, i en av dess tidigaste upplagor på Creepypasta.com redan 2008. Även detta en i det närmaste klassisk creepypasta, som bergis inspirerats av generationer av lägereldshistorier. Så även denna ännu kortare historia, som publicerades på Creepypasta Wikia 2010 och tillskrivs författarpseudonymen Vendetta.

Fotografierna

För några månader sedan bestämde sig min kompis, som vill bli professionell naturfotograf, för att tillbringa ett dygn i skogen utanför staden där vi bor. Hon ville fotografera skogen och djuren där i deras verkliga miljö, för att få bilder hon kunde använda i sin portfolio. Hon var inte särskilt rädd för att sova ensam i tält, det hade hon gjort många gånger förut.

Hon riggade upp sitt tält i en liten skogsdunge och ägnade dagen åt att ta bilder. När utflykten var slut hade hon använt upp fyra filmrullar, som hon lämnade in dagen efter. När bilderna framkallades hittade hon fyra bilder som överraskade henne. De var tagna inne i tältet, mitt i natten, och föreställde henne. När hon sov.

Hittills har vi rört oss kring historier som ändå är några stycken långa. Men kortare kan vi. Vad sägs om denna berättelse, publicerad på Reddit av användaren justAnotherMuffledVo men tillskriven en Juan J Ruiz:

Jag stoppar om honom när han säger, “Pappa, kan du titta efter monster under sängen?” Jag böjer mig ned för att göra honom nöjd, och upptäcker honom, en annan han, under sängen. Han stirrar skakande på mig och snyftar fram: “Pappa, det är någon i min säng.”

Den creepypastan har fått enorm spridning, men föddes av allt att döma i en tråd på Reddit (eller på detta forum, vars tidsangivelser dock lämnar en del att önska), där användaren meiguess frågat efter “de läskigaste historierna du kan berätta i bara två meningar”. Det är också där vi hittar denna posts två sista, och kortaste, historier.

Dels denna, av användaren skuppy:

Min dotter vägrar sluta gråta och skrika på natten. Det hjälper inte ens om jag går till hennes grav för att be henne att sluta.

Och slutligen den här, av användaren calamitosity:

Hon frågade varför jag andades så tungt. Det gjorde jag inte.

Sov så gott.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Meta

Jack Skriven av:

100 kommentarer

 1. Elin
  juli 30
  Svara

  Jo kl är 23:41 och jag kommer aldrig somna nu

 2. Louise
  augusti 9
  Svara

  “Min dotter har lärt sig räkna” Måhända att jag är trött efter semestern men jag förstår inte och jag blir tokig!! Vadå, “vi förstår fortfarande inte vad hon har fått dom ifrån”. Och vad har tiderna med något att göra? Vad är det jag inte begriper!

  • Samuel
   oktober 11
   Svara

   Hon hade 4 “fingrar” fattar du inte. Det var inte hennes fingrar

  • Ebba
   juni 6
   Svara

   Så sant!

 3. nikky
  augusti 22
  Svara

  louise, dom förstår inte vart dom fått fingrarna ifrån, de va inte hennes fingrar hon höll upp.

  • Louise
   augusti 23
   Svara

   Jag förstod det direkt efter jag postat frågan men då gick den ju inte att ta bort haha!

   • januari 11
    Svara

    Ewww jag har sett på foton att man har sett andra huvuden och fingrar, men usch?

 4. Martin
  oktober 31
  Svara

  Hur vet ni att det inte var hennes fingrar hon höll upp 4 fingrar. Säger man : hon höll upp 4 av hennes 5 fingrar?

  • Yacht
   januari 15
   Svara

   Det är meningen att man ska misstolka detta och fundera över.

 5. Lea
  mars 23
  Svara

  Fan också! Ångra att jag läste dem. Nu kan jag Fan inte sova, & klockan är 00:36

 6. april 23
  Svara

  Skit läskiga tror typ att någon är bakom mig hela tiden!!!!??

 7. EnManSomÄrAnonym
  juli 11
  Svara

  Varför läser jag detta 02:37?
  Jag kunde inte somna innan jag läste detta och jag kommer absolut inte kunna göra det nu.

 8. Olof
  augusti 4
  Svara

  En sann historia i Borås.

  Olof,Martin och wilma var hemma i sommar stugan och hade tråkigt.
  Då sa Martin att det fanns ett övergivet hus som ingen hade besökt.
  då bestämde sig dom för att gå dit sent på natten.
  Nu är kl 12 och som gick bort mot det övergivna huset, där inne hittade dom gamla klockor som såg coola ut och tog med sig dessa hem.
  Dom gömde dessa klockor i förrådet och gick & la sig.
  Nästa dag gick dom upp på morgon och skulle kolla till klockorna och dom är nu plötsligt borta.
  Dom tyckte detta var mycket konstigt och gick bort till de övergivna huset och ser att klockorna är tillbaka på samma ställe där dom hittade dom.

  Slut.

 9. november 7
  Svara

  kl är 11:40 och jag är inte rädd alls vad är för bois som läser detta och blir rädda ajhfwjhfwjwfjkaej

  • Tindra
   februari 15
   Svara

   Skit bra

  • H3LL01T5M3
   maj 9
   Svara

   Nää kanske inte så läskigt om du läser de mitt på dagen?

   • H3LL01T5M3
    maj 9
    Svara

    Booi booison**

 10. november 7
  Svara

  walla va er de her fö bullshit walla semsta jag sett,,,, kan mann göra doligare

  • H3LL01T5M3
   maj 9
   Svara

   Bror, lär dig stava

  • H3LL01T5M3
   maj 9
   Svara

   Bror, lär dig stava, tack

 11. Klara
  november 27
  Svara

  Vad fan är det här för smörja man fattar ingenting! !?????

  • H3LL01T5M3
   maj 9
   Svara

   *ehum ehum* stupid lol

  • H3LL01T5M3
   maj 9
   Svara

   DU fattar ingenting.

 12. bajs
  december 4
  Svara

  HAHAHHAHAHHAHAH

 13. Tindra
  januari 6
  Svara

  Läskigt ???????????????????????????????????

 14. Maja
  januari 19
  Svara

  Klockan är nu 23:40 har precis läst dom. Jag är på ett läger i en öde lokal och hör ett ljud utanför fönstret där jag ligger men vissa av historierna var ok men vissa var så jävla dåliga

 15. Julia Strand
  januari 23
  Svara

  HAHA MEN IFALL ATT DET VAR MENINGEN ATT VARA LÄSKIGT SÅ VAAAA!!!!!!!

 16. januari 23
  Svara

  HAHAHAH MEN IFALL ATT DET VAR MENINGEN ATT VARA LÄSKIGT SÅ VAAAAA!!!!!!

  • H3LL01T5M3
   maj 9
   Svara

   Haha ifall du va meningen o va rolig så vaaaa?

 17. Emma
  januari 26
  Svara

  Läskig !!!!!!!!!!!!!!!

 18. Ella
  februari 5
  Svara

  Jag är 10 och tycker att det där är tråkigt! ?

  • Divine
   februari 17
   Svara

   Jag är 11 det var inte alls läskigt

   • H3LL01T5M3
    maj 9
    Svara

    Då fattade du nog inte? Bli lite äldre ksk?

  • H3LL01T5M3
   maj 9
   Svara

   Ksk inte smart nog

 19. juni 20
  Svara

  Mina kompisar blir fett rädda när jag läser för dem, men jag blev bara imponerad av tre stycken bl. Stugan med fönsterna den får 5/5 TACOSSSS????

 20. november 3
  Svara

  Jag tyckte inte att dem var särskilt läskiga men dem var inte tråkiga.

 21. Jag fattar inte den som heter:min dotter har lärt sig räkna. Vad menar dem med den är det att det inte var hennes fingrar utan någon annans eller vad????????????????????????

 22. HJÄLP MIIIIIIIGGGGGGGGGGG NNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!

 23. Anonym
  november 3
  Svara

  Dom var inte så läskiga om man har hört alla typ 500 gånger innan men dom är väl ok?

 24. november 6
  Svara

  detta är inte läskigt och jag är 5 år

 25. november 6
  Svara

  detta är inte läskigt och jag är 5 år hahahhaahahahaha

 26. november 7
  Svara

  jag älskar skräck historier men dom var typ bäst # jag kan inte somna efter jag har kollat på de men jag kollar ändå
  LOL

  • oktober 18
   Svara

   asså inget illa menat men man har it mellanrum mellan varje ord när man lägger #
   asså det ska vara såhär
   #jagkanintesomnaefterjagharkollatpådemenjagkollarändå

 27. Einstein
  november 15
  Svara

  Min dotter vägrar sluta gråta och skrika på natten. Det hjälper inte ens om jag går till hennes grav för att be henne att sluta.

  Denna mannen! Alltså den var bara för sorglig. Den var ändå bra med väckokänslande!

 28. Einstein
  november 15
  Svara

  Ja filippa, dem menar att dottern höll upp 4 av någons annans fingrar, efter hon kom tillbaka från kalaset! Fattar u ellr behöver du mer förklaring?

 29. september 24
  Svara

  Det var läskigt som katten jag höl i en metal pinne medans min vän läste?

 30. oktober 18
  Svara

  Jag fattade inte den där med min dotter har lärt sig att räkna asså den hoppa för mycket i texten och den handlade inte ens om att hans dotter har lärt sig att räkna jag går i fenan o kan skriva bättre en dom här

  • den hoppade inte alls, vad snackar du om? den handlade visst om att hon hade kärt sog räkna, hon ville visa att hon hade lärt sig genom att visa fingrar, men det var inte hennes fingrar, det var 4 st lösa fingrar.

 31. oktober 21
  Svara

  JAG ÄLSKAR LÄSKIGA HISTORER!

  //Vilot Ericsson. KLASS 8 i Gylle Skola.

 32. Pennywise
  oktober 22
  Svara

  As long as you are afaraid you can’t kill me Just wait and see IT CHAPTER 3

 33. oktober 22
  Svara

  As long as you are afaraid you can’t kill me Just wait and see IT CHAPTER 3 hope you all die and don’t stay away from your bathroom

 34. Therese Alsterdal
  oktober 26
  Svara

  omg

 35. december 18
  Svara

  jag fattar inte den sista?

  • maj 31
   Svara

   Skaffa en hjärna då kanske du fattar LOL

 36. december 19
  Svara

  Jag är tolv år och det var fett läskigt asså mannen Wallström broor!!!!!!!!

  • Tuva Nilsson
   maj 12
   Svara

   Den svarta handen

   Det var en gång en man som ville köpa en
   Present till sin fru

   Han visste att hon gillade rosor och färgen svart. Så han gick till en blomsteraffär och kollade efter vackra rosor.

   Efter en stund hittade han en taggig svart ros som han gick till kassören med.

   ”Vill du verkligen ha den här rosen?” Frågade han.”Ja,”svarade mannen.”Är du VERKLIGEN säker?” Frågade han igen.”JA!”svarade mannen, och betalade.

   Det han inte visste var vad för hemskt som skulle hända härnäst…

   Mannens fru blev jätteglad för rosen, och satte den i en kruka ovanför hennes säng.

   Den här natten kunde inte mannen sova. Han brukade alltid somna av sin fru’s mjuka andetag… men han hörde inga… och nu vände han sig mot sin fru och blev alldeles iskall. För ut ur rosen, kom en taggig svart hand ut och ströp henne…

   Nästa dag ringde mannen polisen och ville att de skulle förstöra rosen. Men han fick en idé.”Vänta! Jag vill testa en sak först!” Sa han. Nästa natt hade mannen krukan över sitt huvud. Och en kniv under täcket. Och när handen kom ut… skar han av den.

   Nästa dag gick han tillbaka till blomsteraffären och lämnade tillbaka rosen. Och medans kassören gick och lämnade rosen, såg mannen att kassören var av med sin hand…

   / Det tog mig FEMTIO ÅR att skriva den här!

  • Den svarta handen

   Det var en gång en man som ville köpa en
   Present till sin fru

   Han visste att hon gillade rosor och färgen svart. Så han gick till en blomsteraffär och kollade efter vackra rosor.

   Efter en stund hittade han en taggig svart ros som han gick till kassören med.

   ”Vill du verkligen ha den här rosen?” Frågade han.”Ja,”svarade mannen.”Är du VERKLIGEN säker?” Frågade han igen.”JA!”svarade mannen, och betalade.

   Det han inte visste var vad för hemskt som skulle hända härnäst…

   Mannens fru blev jätteglad för rosen, och satte den i en kruka ovanför hennes säng.

   Den här natten kunde inte mannen sova. Han brukade alltid somna av sin fru’s mjuka andetag… men han hörde inga… och nu vände han sig mot sin fru och blev alldeles iskall. För ut ur rosen, kom en taggig svart hand ut och ströp henne…

   Nästa dag ringde mannen polisen och ville att de skulle förstöra rosen. Men han fick en idé.”Vänta! Jag vill testa en sak först!” Sa han. Nästa natt

  • Jag är bara 10 och jag tyckte det var tråkiga historier, tre saker att ha med i en skräckhistoria: 1/legend 2/kl 3:00/00:00 3/någon besatt eller psycho person

 37. Rätt bra historier, men inte skitlaäskiga som jag skulle velat ha dom?

 38. oktober 20
  Svara

  är i skolan o min lärare låter fan inte oss läsa er komentarer men fuck henne älskar er 😉

 39. jag tycker att de var meshistorier, men ganska bra dock. kan ni inte göra några historier som skulle få en vuxen att inte kunna sova! JAG VILL BLI SKRÄMD!!!

 40. januari 25
  Svara

  Jag laddade hem en app igår, ”Ghost Detector Radar Camera” där man kunde leta upp spöken och ställa frågor som de svarade på. Men efter ett tag så började spökena åka iväg åt alla håll, och en lysande vit plupp dök upp mitt på radarn. Jag kollade överallt men såg inget, gick ifrån pluppen men den följde efter mig, och jag tog bort appens användning en dagen, men pluppen var kvar nästa dag. När jag kollade mig i spegeln i appen…..

 41. januari 25
  Svara

  Och jag såg ett grått ansikte, med stora, svarta ögon, med blod rinnande ifrån ögonen och munlinjen upp till ögonen med stora, spetsiga tänder. I MITT ANSIKTE…

 42. maj 17
  Svara

  jag tyckte att den var bra (leskig och rolig)

 43. lovisa
  juni 14
  Svara

  det var mer intressant att läsa dessa kommentarer än själva historierna

 44. Basket tjejen
  juni 25
  Svara

  Dom är ju jätte bra men dom är lite läskiga också. Det blev läskigt när man skulle sova igår natt. Den med jägaren var läskigast.

 45. juli 3
  Svara

  Det var lite läskigt, jag läser detta på natten, jag kommer drömma mardrömmar lol

 46. juli 3
  Svara

  Det var lite läskigt, jag läser detta på natten, jag kommer drömma mardrömmar lol

 47. knut
  december 13
  Svara

  det ar inte så läskigt tror de e för jag läser på dan men en jag inte fattar
  min brorcharlie

 48. Jonas Alexis Österman
  februari 16
  Svara

  Fy faan vad lamt! Ingenting är bra gjort överhuvudtaget! Det är inte ens läskigt!!! Tråkigaste någonsin alltihopa!!!!! Sist jag kollade var journalgrodor hemskare än det här. Det här skulle ju inte ens skrämma det minsta barn!!!! Besvikelse upphöjt till 180! FAN!!!

 49. Jonas Alexis Österman
  februari 16
  Svara

  Ingenting är bra gjort överhuvudtaget! Det är inte ens läskigt!!! Tråkigaste någonsin alltihopa!!!!! Sist jag kollade var journalgrodor hemskare än det här. Det här skulle ju inte ens skrämma det minsta barn!!!! Besvikelse upphöjt till 180!

 50. april 4
  Svara

  bror fixa läsgigareeme bja gjot ̈

 51. Kalle balle banan
  april 29
  Svara

  Klockan är 03:99 jahg ähr shiit röd

  • februari 28
   Svara

   R u red like the ❤️🛑 Or.. R u scared?

 52. oktober 22
  Svara

  Fy fan det är inte ens läskigt tråkigaste någonting Alltihop!!!!

 53. november 3
  Svara

  För alla som säger att det inte är läskigt gå in på länkarna där är dom riktiga spökhistorierna.

 54. februari 28
  Svara

  ”I hate when my brother Charlie have to go” BHAHAHAHA IT’S SOO SCARY BUT FUNNY AND ME AND MY FUCKING FRIEND WAS SHAKING LIKE CRAZY!🥴🤣😬

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *