“they all just follow me with their eyes”

Det här är ett skärmdumpat inlägg från 4chans /x-bräde, där en person beskriver en upplevelse med övernaturliga förtecken. Men det är inte en creepypasta. Varför? Vi återkommer till det.

Berättaren är okänd, men postar sedan åtminstone ett år tillbaka regelbundet under smeknamnet Orion. Detta ska ställas i kontrast till att det vanliga på 4chan är att man postar helt anonymt, utan ens en signatur.

cp1

Om själva upplevelsen kan vi inte säga så mycket. Det här kan ha hänt postaren såsom hen beskriver det, eller så har det inte det. Att låta djur fungera som en sorts ögon som ser mer än vi människor mäktar uppfatta är ett klassiskt knep i såväl traditionellt historieberättande som i creepypastor, och även det svårt att säga något nytt om.

Däremot kan vi använda det som ett exempel på vad som är creepypasta, och vad som inte är det. Åtminstone enligt min definition.

Denna historia är alltså, som tidigare konstaterat, inte det. Skälet är att den inte fått någon större spridning. Det var jag som såg detta inlägg på 4chans /x-bräde, det var jag som skärmdumpade det, och det är jag som publicerar det här. Hittills verkar det alltså bara vara jag som spritt vidare den, och storyn har med andra ord inte fått den typ av spridning som krävs för att kallas en creepypasta.

Att kalla en text som går ut på att beskriva en skrämmande upplevelse och som existerar på internet för en creepypasta är nämligen lika felaktigt som att kalla en persons personliga anekdot för en vandringssägen. I båda fallen är det spridningen, att den förädlas, tvättas, rensas på överflödiga detaljer och strömlinjeformas enligt lyssnarnas och återberättarnas uppfattning av vad som kan och inte kan ha hänt och vad som är anmärkningsvärt nog för att förtjäna att spridas vidare, som innebär att en story blir något mer. En klintbergare, en vandringssägen – eller en creepypasta.

Upplevelser som denna kan dock fortfarande vara skrämmande, intressant och uppslukande läsning. Och därför introducerar jag härmed kategorin “Citat”, för den sortens berättelser.

Och bilden som används längst upp? Ja, som alla creepypastafans vet är det naturligtvis spökhunden från smile.jpg. En historia som ni läser mer om i min boks åttonde kapitel, men som vi också kommer få tillfälle att återkomma till i bloggen.

Bokmässeupdate:

I dag har jag varit på första dagen av bokmässan i Göteborg, och därmed upplevt stämningen när panelen på en paneldebatt innehåller fler personer än dess publik. Låt oss kalla den… gripande.

I morgon läser ni om min bok i en intervju i Borås tidning, ni lyssnar på mig när jag pratar om min bok i P4 Göteborg klockan 08.30, och ni kommer till bokmässan och får min bok signerad klockan 15.00, i Galagos monter i serieavdelningen.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Meta

Jack Skriven av:

10 kommentarer

 1. william östman
  juli 4
  Svara

  det finns till liknade historia om smile.jpg (smile dog) den heter smile dog promis som hittar i creepypasta.com

 2. william östman
  juli 4
  Svara

  öh menar creepypasta wiki

 3. william östman
  oktober 17
  Svara

  hej jack!
  Jag har listat ut vad bilden i smile.dog är.Det liknar som en veranda i bakgrunden :Man ser handflatan.Och suddig text på handflatan som du sa…När man ser texten ser man att den är skriven i blod!Det står VARNING eller nåt sånt.
  Hittade texten det på creppypasta.com-Läste historien där. Den är felskriven där tror jag det finns en annan som jag hört på youtube.Det va på ett konstigt språk lät som blandning av engelska danska och tyskliknande?? Jag förstog inte. Har du hört det?Kan du lista ut var historien kommer ifrån.jag tror den kommer från nåt okänt!eller nåt annat mystiskt. lycka till och hitta beskrivnngen 🙂

 4. william östman
  oktober 17
  Svara

  ps tigaste offer än marie e är ung man eller som heter robet howrd

  och ursprungliga historien pbliserad 1 oktober 2012

 5. william östman
  oktober 25
  Svara

  japp det jag också misstänkte bilden till och med historien så här gick till dem 2 historierna smile.jpg/smile.dog origins låtter märklig jätte märklig bild/diskett så här kom bilden. bilden kommer först fotar av ett kamera som robet howrads kameran fotar själv konstig sätt jag hörde nedräkning till 10-0 som kikar bilden till år efter år hos mary e som kom diskett då fick hon mer hemska sker och skälvmord så e det är min teori vad tycker du stämde rätt eller?? som de gör mig skämde mig det där hoppas tyckte jag säger min teori va kul

 6. William Östman
  december 4
  Svara

  HEj igen jag har hitta dess förfatare jag vet är okänd alla säger men jag viste för att hittad dessa förfatare är det heter cimsonchoas13 som hittade i. sidan warttvad som de hittade jag viste ni om det oh justieja dem 2 historierna av smile.dog (JPG)/smile dog jpg origins dem 2 handlaom som sätter inhopp då vett man mer späning eller hur dessa historier på minner mig om hundhandel spökhistoria om stakas hund va med älskare husse men tänk svär som gör örfil någon sånt hemsk att hände jag vet teori om det som liknade sätt som väsen för i tiden vissa varelser är känslig för svär ord och andra saker som människor brukar göra men varelsen av smile.jpg bilden jag vet villken sort av varelse är smile dog det är hundliknande demonisk boogyeman men visste ni det liknar sätt som slenderman som kan telopeterad som alla håll smiles teknik liknar som andra kända figurer som gör samma sött som Freddy kruger,maran många fler av dessa varelser som liknar attack som smile fast oskyldig hund jag vem som möter honom honom jo jeff the killer smiles allra bästa vän som vi såg många bilder av jeff och smile alla av kända och övriga figurer som möter varandra för att egen serie som slacher high högskola av seriemödare för att lära blir mer mäktigaste varelser hella framtids skräck varelser i serien gärna läsa om denna serie smile är hund eller hur oh det finns fler spökhistorier om hundar det finns gått om hundar är klassiker för skräck håps trevlig dag

 7. william östman
  december 5
  Svara

  jag vet förfatare är jag vet jag vet jag vet är okänd så här heter denna okända förfatarens namn är cimsonchaos13 ville ni veta jag hetta namnet jo som jag hittade denna sida som heter Wattpad som det hettade det jag har avslöjas av förfatarens namn bra va ha här fick det avlöjas avslöjas bra bra bra

  vad tycker ni

 8. william östman
  december 30
  Svara

  öh förlåt det där jag är så självisk förlåt mig förlåt mig jag borde tänka efter din varning som du sa säg inte namnet av okända jag ljög det annan som jag hettade det därför förlåt är det ok eller äh
  men fast inte bara 2 historier om smile.dog det finns 3 historien som heter smile.montana den här historien handlar om innan smile.dog jpg som sa i slutet sa som har gjorde sprida ordet då kommer nu uppföljare som jag sa smile.montana det liknar samma händelse som blev besatt av det där bilden är hemnsk hemsökt och demonisk paranomala kraft någon sak lik som freddy kruger och andra kända figurer och varelser av mardröm krafter jag vet skrämde er det de kan hända som prata om minnen eller händelse det finns jätte bra låt från fnaf det är förkortad av skräckspel som heter five nights at freddys låten heter break my mind gärna lyssna denna låt om ni vill vad kul

 9. william östman
  maj 21
  Svara

  hej igen veta sak om författarna om historien smile.dog(jpg) men inte bara de jag hitta några hemsidor om dessa historier det läst/hört som lika utt men är så olicka historier men då dessa förffatare är smile.dog samma namn från nosleep dess förffatare checkmyflow och smile.dog(jpg)ursprugent skiven av lazy writing pobreseras av 1 oktober 2012 från crappypasta,smile.montana skriven av aaron shtwell 22 october 2016 tror jag? smile jpg från förffataren smile.dog 15 januari 2009 från urban dictionary till och med spesiel spökhistoria om smile.dog denna historia som handlar om familj som promenad´med sina hundar med oväntan sätt ena av hunden som vi läst/hört om dessa historier vi vet om hundar allså vet om rädslan om hundar är känd som beted som aggressiva vargar hundarnas förfader som i historien smile.dog är oväntan mystisk som säger i för men i dag är bilden är bluff men hävdar är inte som inte förstog visst häffiga historia japp så händer vissa tider eller hur? oh jusja jag har under sökt om dessa historier om smile.dog historierna jag har löst varför blivit galen det dära förffatarna som gör konstiga saker mystisk sätt dem bårde veta de som inblanda hos okänd person dem både sakt veta laget som de gör mig jätte arg hö ja ja så gorde dem men hö ja ja men va jätte skoj det jag säger bara lista ut lycka till.

 10. william östman
  maj 21
  Svara

  viste ni dem dära historierna handlar om samma sätt ho historienna av fem nätter av freddis så var dessa delar av handlingen

  1. helt normalt men lätt blr brågig galen nånting

  2. dett liknar normalt fast kararatären blevit slagen sliten men annan som tar över nåntig galen

  3. då hände starta värstan fruktan,räddlan som kan hända allså okänd kraft allining

  4. sedan kom mardrömen som tar liv som sprider som brukar göra dessa drömar skulle hända vi vet dess handling

  5. galen som gör galna saker allså kaus av dess handling

  som de gör dessa historier är uppdelad som de som gör när inte för låga det därför uppdelad även smile.dog och jeff the killer slenderman och allt elller hur vist är jätte häftig eller hur va kul

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *