Därför fruktar tusentals denna pratande katt

Det är egentligen en ganska gullig video. Burkskratt, en obrydd katt, gutturala läten.

Ändå ser filmens kommentarsfält ut så här:

goatman

Så fortsätter det i kommentar efter kommentar, genom i princip alla filmens 1 800 kommentarer. Varför? Jo, på grund av en creepypasta som är känd som “Anasis goatman story”.

Den är med i min bok, i kapitlet om getmän och monster, och tarvar en kort förklaring. Sommaren 2012 var amerikanen Coty Creighton ute och gick i bergen nära hans hem i delstaten Utah. Han hade med sig kameran, och tog natursköna bilder på omgivningarna, men stannade upp inför en dal där en getskock travade omkring.

Bland fåren stod en man, böjd och kravlande. Och han var gömd under en getfäll. Utklädd till en get.

Skärmavbild 2014-09-26 kl. 18.46.34

Coty stod förvirrad ett tag och betraktade scenen, tog sedan några bilder och fortsatte vandra. Väl hemma postade han bilderna på Reddit, de fick enorm spridning och vips, var världsmedia på bollen. ”’Goat Man’ Spotted In Mountains Of Northern Utah”, skrev Huffington Post några dagar senare, ”Man in goat suit seen living among goats in Utah mountains” utropade Seattle Times och Fox News sände ett inslag med rubriken ”’Goat man’ spotted in Utah mountains”.

Några dagar gick, sedan trädde en person fram och avslöjade att det var han som gömt sig under getdräkten, “som en övning inför höstens jakt”. Men historien hade redan fått tillräckligt stor spridning… För att inspirera.

Hösten 2012 och våren 2013 började historier dyka upp på 4chans /x-forum. Historier om möten med en märklig gestalt ute i på campingplatser och i skogar, en gestalt som omgavs av en stark doft av järn och som väckte ångest och fruktan. Getmannen kallades han, och hans mest skrämmande egenskap var att han kunde byta skepnad.

I historia efter historia som dök upp denna vinter och vår kidnappades människor, drogs omärkligt från sina sällskap, och kom tillbaka igen förändrade. Stela, tycktes försöka lära sig prata och gå. Folk märkte att det var något fel, men kunde inte sätta fingret på det. I vissa fall försvann många, i andra fall kom deras följeslagare hem med andan i halsen medan den som förändrats försvann eller blev mindre social.

En av dessa historier är känd som Anasis goatman story. Den har fått enorm cirkulation, och är en av historierna som fick getmannen att slå igenom som koncept. Ja, den är lång, men ruskigt läsvärd, och följer i den översättning jag gjorde till min bok.

För originalversionen, klicka här.

För mina svenska översättning, klicka här.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Meta

Jack Skriven av:

2 kommentarer

  1. william östman
    juli 4
    Svara

    är getmannen proxy eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *