Svensk uppläsning av creepypastan “Eyeless Jack”

När jag pratar med folk om creepypasta brukar jag få frågan hur utbrett läsandet och skrivandet av dylika historier är i Sverige. Den är svår att besvara. Engelska är nätets lingua franca, det språk på vilket man bör kommunicera om man vill nå en större målgrupp. Det betyder att även svenskar som skriver och läser creepypasta gör det på engelska, och därför blir nationsgränser i någon mån irrelevanta.

Icke desto mindre är det kul när fenomen man intresserar sig för tar sig uttryck på det egna språket. I min bok har jag översatt ett 40-tal creepypastor, och här och var dyker andra översättningar upp. Som till exempel denna inläsning av creepypastan Eyeless Jack, uppladdad på Soundcloud av någon som kallar sig MissMarsvin.

Eyeless Jack är en kort men slagkraftig story som rönte stor uppmärksamhet när den skrevs av Creepypasta Wiki-användaren Azelf5000 i februari 2012, och har sedan dess fått enorm cirkulation och inspirerat till mängder av illustrationer och teckningar (varav en jag har använt som illustration för denna post). På sin sida på Creepypasta Wiki har Azelf5000 lagt upp en matris som visar på vad Eyeless Jack är och inte är, en tydlig manifestation av hur en creepypastafigurs karaktärsdrag mejlas fram.

Att MissMarsvin gör en inläsning av storyn på svenska är roligt och välkommet, och jag hoppas hon fortsätter! På engelska finns det många som läser upp creepypastor, men på svenska är hon lite ensammare. Lite ensammare, och just därför mer välkommen.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Meta

Jack Skriven av:

8 kommentarer

 1. Gabbe
  augusti 2
  Svara

  Tja,

  Länkarna till källorna (Eyeless Jack och matrisen du nämner) verkar ha dött. Om du har tid och lust så vore det kul om du hittade framför allt matrisen igen och lagade länken 🙂

  • Jack
   augusti 2
   Svara

   Tack för att du uppmärksammade mig på detta, Gabbe. Det verkar som att Azelf5000 av någon anledning bestämt sig för att bryta upp från creepypastan, och raderat allt hen hade bidragit med hittills. Konstigt. Har i alla fall ersatt med alternativa länkar.

   • Gabriel Sjölund
    augusti 3
    Svara

    Läste nåt om att hen inte längre tyckte att historien var bra.
    Kanske hård kultur i creepypasta-communityt?
    Tack för fix!

    • Jack
     augusti 3
     Svara

     Måhända. Så lite så!

 2. William Östman
  juli 3
  Svara

  Jag vet eyeless jack är det är sort mystiskt Persson som drabbas från anan historia som liknar om han historien säger en ung grabb som heter jack jag vet ni säger skrämmande hans ihåliga ögon jag vet vad som hände grabbens ögon är gör som jeff gör hans ögon fast präsat MIT i ögonen av strid i en högstadiet skolan historien heter eyeless jack ursprung när inan blev monster och de svara är substans sobstansen som drabbar honom de därför täcka hans kläder och Blåa mask är täckt lik som Jason från filmen fredag de trettonde ingen veta huvud tagen om han är hel myko.

 3. William Östman
  juli 21
  Svara

  Hej igen jag vet sa sådär jag har lista ut eyeless jack det ser ut som skräckfilmer och tv serien Batman som joken samma sätt som det här saken det finns många bilder på eyeless jack varierar olycka ut men jag har fråga vad kommer i från dessa bild vissa säger lik som slenderman eller the rake eller zalgo ursprung men som de historia som hört på engelska eyeless jack original historien säger annan sätt när innan historien komm som de spela in de den historien är mystisk bra den är andra dellen det förta historien eyeless jack ursprunget innan komm andra jag vet villken författare av eyeless jack är

 4. William Östman
  juli 21
  Svara

  Första historien som heter eyeless jack författare är okänd som ni sa om de men jag har hitta andra historien the original of eyeless jack dess författare hette kiki hyuga samma författare skriven av Sally Williams play with me eyeless jack ursrunget historien är samna historia samma namn av andra av de. eyeless Jacks helt mystisk fast lik som slenderman sin sätt dessa jätte mystiska saker som du läst om slendy men för eyeless jack sätt mycket mer skrämmande kusligare än slendy fast är mystisk man eller konstig sak gör mer sånt liknade skräck hoppas höra dessa historien den ursprung av eyeless jack

 5. William Östman
  juli 21
  Svara

  Visste ni eyeless jack kan ändra hans kropp till jätte lik av dess substans och tentakler.
  Eyeless jack är jätte märkliga figuren är soten proxy eller nånting nånting sak vissa säger seriemödrare det är svår att lista ut sort skurk är han det bara många blandning av många skurkar samma gång det är mystisk och bilden är mer märkligare nånsin att beskrivas bildens ursprung kan du list ut det

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *