Goda nyheter – mer Creepypodden på gång!

Jag vill berätta om en av de starkaste och kanske mest spännande lärdomarna jag fått av mitt arbete med Creepypodden.

Det är att svenska folket verkar sitta på väldigt många övernaturliga upplevelser, och att de verkligen längtat efter någon att berätta om dem för. Det är den enda rimliga slutsatsen jag kan dra av mejlen som trillat in i min inkorg sedan podden om nätets spökhistorier började sändas.

Detta leder till fler tankar hos mig, som aktualiseras nu när det äntligen blivit klart att Creepypodden återuppstår i minst fem nya avsnitt fram tills nyår och troligen många, många fler avsnitt även under 2016. Men först ska vi titta på hur det egentligen har gått med podden fram tills nu.

I siffror: utmärkt. Vi räknar 1400 fans på Facebooksidan, och för några veckor sedan twittrade Martin Jönsson, Sveriges radios digitala direktör (en titel som låter väldigt steampunk, eller hur?) så här:

På topplistan över SR:s strömmade poddar återfinns alltså två av Sveriges absolut mest kända radioprogram alla kategorier – och vi. Inifrån Radiohuset har jag också hört podden omnämnas i sammanhanget “den mest framgångsrika poddlanseringen hittills”, ungefär. Det är coolt.

Dessutom har vi vunnit ett pris! Eller, tja, åtminstone nästan…

Skärmavbild 2015-11-13 kl. 16.10.07

I respons från lyssnarna: ännu bättre. Så många människor har hört av sig och sagt att de lyssnar på podden, och till min oförställda glädje är det i huvudsak unga människor som inte följer mitt arbete sedan tidigare. Detta tolkar jag som att podden nått ut utanför mitt egna lilla nätverk, och detta är det bästa som kunde hända. Tillåt mig skryta lite, med ett exempel från den troligen bästa representanten som finns för denna lyssnarskara som alla så gärna vill åt:

Dessutom, och här återkommer vi till vad jag skrev om inledningsvis, syns det hur uppskattad podden är i alla mejl jag fått om den. Ni som lyssnar har hört av er med tips på creepypastor och spökhistorier, men dessutom också en mängd egna upplevelser. Och detta leder till nästa fråga:

Ska vi börja försöka presentera åtminstone en lyssnarhistoria i varje avsnitt?

Naturligtvis under förutsättning att den är bra och läskig, och naturligtvis utan att släppa på resten av vår podds stämning och tonalitet. Skälet att jag frågar är att ni kanske har starka känslor kring detta, alltså fördelningen mellan creepypasta och lyssnarhistorier, och att jag vill att podden ska bli så bra som möjligt. Skriv i kommentarsfältet hur ni vill ha det.

Och när ni ändå är på gång med att berätta hur ni vill ha saker och ting, och vi ändå ska göra fem nya avsnitt, så får ni hemskt gärna ta ställning till några frågor till:

Vilket har varit ert favoritavsnitt hittills?

Vilket tycker ni har varit det sämsta avsnittet hittills?

Hur långa vill ni att avsnitten ska vara?

Om ni vill hjälpa till och svara på dessa frågor kommer det förhoppningsvis leda till bättre avsnitt i framtiden – och det är ju vad vi alla vill ha!

Allt gott,

signatur5-300x104

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Meta

Jack Skriven av:

20 kommentarer

 1. Elsa
  november 13
  Svara

  Ljud, grottutforskaren, över 1 timme!

 2. fredrik sundelin
  november 13
  Svara

  mitt favorit avsnitt. avsnittet med Candle cove och Nattlinan
  har inget sämsta avsnitt.
  runt 30 min tycker jag är lagom.

 3. Moa
  november 13
  Svara

  Inga lyssnarhistorier! Kan lätt bli överdrivet och dra ner kvalitén på en annars bra kvalité. Mystiken ligger ju lite i att man inte vet var historierna kommer ifrån.

  Grottutforskaren Ted helt klart. Men självklart mackhistorian och personen som tappade greppen om verkligheten i sin källarbostad, alla har varit bra! Ingen har varit dålig!

  Avsnitten ska vara från 1 h till 1,5 h.

 4. Liz
  november 13
  Svara

  Tack för bra podd! Tycker att de bästa både innehållsmässigt och tonmässigt har varit “getmannen”, “den leende mannen” och

 5. Liz
  november 13
  Svara

  Tack för en bra podd! Tycker att de bästa innehållsmässigt och tonmässigt har varit getmannen, den leende mannen och den om grottutforskaren. Den sämsta tycker jag var den om mannen som blev galen, han som inte vågade gå ut (minns inte vad den hette, det var kanske avsnitt fyra eller fem) den var väldigt otydlig och alldeles för lång. Tack igen!

 6. Bella
  november 13
  Svara

  Helt klart favorit podden! Speciellt avsnitt 6! Man verkligen drogs med i killens paranoia. Mindre bra var avsnitt 8. Bättre med flera kortare historier.

 7. Jesper andersson
  november 13
  Svara

  Bästa nyheterna !!!
  Bara älskar creepypodden 🙂 tycker att lyssnarhistorier verkar som en väldigt bra idé. Obehagliga händelser i vardagen!!
  Jag föredrar flera lite kortare historier än få långa.
  Top 3
  1. Barn med svarta ögon
  2. spöken på Facebook
  3. Candle cove

 8. Maja
  november 13
  Svara

  Åh vad kul!
  Jag tycker de tidigare avsnitten är de bästa, de nya är inte lika läskiga 😉 Och tidsmässigt runt en timme, eller ja ju längre desto bättre!

 9. Simone
  november 13
  Svara

  Tycker att lyssnarhistorier kan förstärka creepypastorna. Men ställer mig tveksam till att som princip ha en lyssnarhistoria varje avsnitt. Om det passar med företeelsen, så ja, men basen ska vara creepypastorna! Däremot är fenomenet intressant – hur berättarkulturen lever på nätet och hur historier fortfarande sprids, fast genom “modern” teknik!

  Min favorithistoria (om man får dra det istället för avsnitt) var den om Facebook och flickvännen. Läskigt och snyggt producerat.

  Vet inte om det har varit något avsnitt jag inte gillat… Kanske tyckte jag att historien om de som rymt från fängelse kändes lite utspädd, mycket bakgrundsinformation som jag efteråt inte såg bidrog till själva slutet. Men det är ett stort kanske.

  Skulle gärna ha längre avsnitt! Typ 50 minuter!

  Tack för grym lyssning, Jack! Jag var en av dom som inte kände till ditt arbete sedan tidigare, men blev helt fast! Längtar efter ny säsong!

 10. Nina
  november 13
  Svara

  Ska vi börja försöka presentera åtminstone en lyssnarhistoria i varje avsnitt?

  Ja! Det är kul med lyssnarhistorier, förutsatt att det finns substans och de är läskiga, precis som du säger.

  Vilket har varit ert favoritavsnitt hittills?

  Älskar avsnittet med getmannen. Getmannen återkommer i så många olika historier och på många olika sätt. Dock alltid med samma karaktärsdrag och läskighet. Med tanke på getmannens frekventa uppdykande i så många historier så börjar jag smått tro den finns på riktigt. (Anansis Goatman Story är den läskigaste)

  Vilket tycker ni har varit det sämsta avsnittet hittills?

  Inget!!

  Hur långa vill ni att avsnitten ska vara?

  Runt 1 timma skulle jag säga. Eller, det beror på var och när en lyssnar. Lyssnar en i sängen innan läggdags får de gärna vara kortare (du delar upp avsnitten i olika delar efter publicering vilket är kanon när en vill lyssna i sängen), lyssnar en på tåget/bussen/jobbet/whatever får de gärna vara längre.

  All in all är jag så glad att denna podd dök upp, så pass att jag skulle kunna gifta mig med dig! 😀

 11. Max
  november 14
  Svara

  “Ska vi börja försöka presentera åtminstone en lyssnarhistoria i varje avsnitt?”
  Så länge som den är kvalitativ ser jag inga problem med detta.

  “Vilket har varit ert favoritavsnitt hittills?”
  Avsnitt 9: Det ryska sömnexperimentet. Varför? Helt enkelt för att det är den bästa creepypastan.

  “Vilket tycker ni har varit det sämsta avsnittet hittills?”
  Tycker inget avsnitt har varit dåligt eller sämst men… jag har lite svårt för en viss uppläsares röst. Känns elakt att peka ut honom men han hörs t.e.x 12:38 min in i Avsnitt 2: Spökkonton på Facebook.

  “Hur långa vill ni att avsnitten ska vara?”
  Jag skulle gärna se att varje avsnitt är minst 60 min.

 12. november 14
  Svara

  Jag tycker om när saker börjar från början och börjar med det bredaste. Ogillar exempelvis om en historiepodd lär ut om andra världskriget genom att prata om ett specifikt slag, enbart. På samma sätt ser jag gärna att creepypodden även fortsättningsvis avhandlar de större temana och historierna innan man gräver ner sig djupare i små nischer. Något som absolut gjorts bra hittills, bör påpekas. 🙂

  Favoritavsnitt. Det om getmannen. Detta eftersom jag älskar getmannen som koncept. Dock har jag aldrig sett några större variationer i historierna så jag vet inte om det finns så mycket mer att hämta från getmannen.

  Sämsta avsnittet. Kanske historian från Knifepoint Horror. Eftersom jag hört den i den podden (efter ditt tips) och inte var så förtjust i den då heller. Sorry! Det verkar ju ha varit en personlig favorit för dig. Jag har hittat andra guldkorn i den podden dock så ditt tips förblir bra.

  Avsnittslängd. Jag tycker bäst om ca 30 minuter, men tycker att det optimala är att vara flexibel. Att ett avsnitt får vara så långt det behöver vara. Men runt 30 är en bra grund, och så får man gå över 30 så mycket man behöver gå över.

  Lyssnarhistorier. Nej jag tycker inte att man behöver skarva in en lyssnarhistoria per avsnitt, bara för sakens skull. Men om du får in många berättelser, så att du kan välja och vraka och göra ett hårt urval, då kan det förstås vara kul. Ska vi prata om att att intressera en större målgrupp så är det förstås en bra grej med den typen av lyssnarinteraktion. För den som gillar att skriva är det inte dumt med möjligheten att få sin egenskrivna historia uppläst “i radio”. Men jag vill samtidigt inte att de creepypastor du plockar fram från nätet förlorar utrymme till förmån för historier specialskrivna för podden. Nej jag tycker nog att du kanske kan ha med 1-3 sådana i en säsong på 5 avsnitt. Alternativt samlat i ett dedikerat avsnitt (som då kan tillåtas vara lite längre).

 13. Svante Bengtson
  november 14
  Svara

  1. Ja tack
  2. Ep. 6
  3. Ep. 8
  4. 1h-1.5h

 14. Lukas
  november 16
  Svara

  Ta gärna med lyssnarhistorier om dom är riktigt bra.
  Variera gärna vissa avsnitt med flera korta historier och vissa med kanske bara någon längre historia, som ni gjort hittills.
  De bästa historierna så här långt har varit psykosen, den leende mannen, grottutfoskaren och getmannen.
  Sämsta avsnittet enligt mig var Ljud.
  Avsnitten får gärna vara runt 60 min. långa.

 15. simpleton
  november 23
  Svara

  Ta gärna med historier från lyssnare, jag litar på att du väljer vad som passar in och kan sålla sådannt som inte har rätt kvalite’.

  Mitt favorit avsnitt var ted the caver utan tvekan! Väldigt mysiskt och spännande, samt att slutet får en att explodera av nyfikenhet.

  Runt en timme är lagom i min mening.

  Ser framemot kommande avsnitt och att podden växer och når ut till fler människor!

 16. Hanna
  november 24
  Svara

  Favoritavsnitt: Anasis getmanshistoria, psykos och Candle cove. Vill tipsa om en av mina favorit Creepypasta i Candle coves anda: 1999. Vore kul att höra den uppläst även om den är rätt lång

 17. matilda
  november 25
  Svara

  Ett perfekt upplägg är varvade avsnitt, ibland fler lite kortare historier i samma avsnitt, och ibland ägnas en låmg historia åt ett helt avsnitt! Därför kan poddarna variera mellan 30-60 min tycker jag. Absolut inte kortare än 30 min. tema poddar som getmannen och kedjemailspöken är superbra knep för att inte göra samma sak varje vecka! Så fortsätt med det ni gjort hittills för det är så förbannat bra!!

 18. Ninni
  november 29
  Svara

  Det bästa avsnittet är lätt den första berättelsen om Getmannen! Ruskigt bra berättat av henne!

  Finns inget sämst avsnitt, alla är extremt välgjorda med bakgrundsmusik och sjukt läskiga bakgrundsljud, det höjer upplevelsen väldigt mycket och man lever sig in i berättelsen på ett helt annat sätt. Fortsätt så!

  Det skulle vara kul att höra längre avsnitt, runt en timme eller så.
  Samtidigt är dom kortare berättelserna också bra för det blir så konkret och påtagligt!

  Btw, ÄKSKAR DENNA PODD !!

 19. Robert
  december 2
  Svara

  Hej Creepypodden!

  När släpper ni nästa avsnitt? 🙂

 20. Pamela
  februari 1
  Svara

  Tycker duscharna och grottutforskaren Ted har varit absolut läskigast! Tycker därmed att avsnitten med många korta historier är mindre läskiga. Gillar även lyssnarhistorierna och avsnitten får gärna vara mer än 60 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *