Creepypoddens bästa avsnitt

Min och Sveriges radios skräckpodd Creepypodden – baserad på boken Creepypasta – spökhistorier från internet – har nu kommit ut med över femtio avsnitt, och inte sällan snubblar nya lyssnare in som inte har följt den från början. Det blir allt vanligare att frågor i stil med “Vilket är det bästa avsnittet att börja med?” dyker upp, till exempel på Google där “Creepypodden bästa avsnitt” är ett förslag på sökning. Vilket av våra avsnitt som är bäst hittills är emellertid inte upp till mig att avgöra, utan det kan endast de lyssnar på podden säga. Så därför frågade jag helt enkelt dem.

I den här tråden på Creepypoddens Facebooksida kom nästan 500 kommentarer in om vilket avsnitt som är bäst. Med underlag i den tråden, och de svar jag fick när jag ställde samma fråga till poddens Instagramföljare för några månader sedan, har jag tagit fram en topplista med nio tips för nybörjarlyssnaren. Och den passar för både er som vill lyssna på de kortare historierna och de längre, för er som gillar igenkänning och er som gillar fantasifulla historier, och rakt igenom passar det genomgående verkligen er som helt enkelt gillar skräck.

Alltså, utan särskild inbördes ordning: Nio avsnitt av Creepypodden ni inte får missa.

Avsnitt 15: Duscharna

maxresdefault

Längd: 63 minuter.
Format: En enda lång historia.
Sveriges Radio / Creepypasta.se

I det femtonde avsnittet av Creepypodden berättar jag om en gammal lärare, som en dag underhöll sin klass med berättelsen om en särskilt märklig resa genom Danmark. Men det skulle visa sig att resan inte hade slutat än.

Creepypoddens kanske mest uppskattade avsnitt hittills är antagligen den bästa historien att börja med för dig som gillar långa berättelser – och en story som faktiskt har ändrat på Googles sökförslag. Prova själv att skriva in “duscharna” i Google och se vad som dyker upp:

googleresult

Avsnitt 3 och 48: Getmannen

More+aids+_4ce79fb5ad2bfb02bc416aa9e43c1343

Längd: 22 och 42 minuter.
Format: Flera kortare historier på ett och samma tema.
Sveriges radio (3 och 48) / Creepypasta.se (3 och 48)

Har du hört talas om getmannen? Det är en hamnskiftande skogsvarelse som hemsöker framför allt unga, glada campare och vänner på vandring genom skogen, och vars härmande av din röst nästan låter exakt likadant. Getmannen har genomgående, sedan starten, varit en av lyssnarnas favoritkaraktärer – vilket var skälet till att det tidiga, första avsnittet mer än ett år senare fick en uppföljare. Bra introduktion för dig som gillar korta berättelser.

Avsnitt 10: Grottutforskaren Teds berättelse

E11

Längd: 78 minuter.
Format: En enda lång historia.
Sveriges Radio / Creepypasta.se

Att i podden få presentera min version av grottutforskaren Ted var inte bara ett rent nöje och någonting jag sett fram emot sedan jag för första gången läste den, någon gång i mitten av 00-talet, utan också en gemensam skräckupplevelse som ännu inte lämnat lyssnarna ifred. I en grotta någonstans i USA drar ett vinddrag genom ett hål – och i den här historien nöjer de sig inte med att bara fundera över vad som kan tänkas gömma sig där inne…

Avsnitt 33: En skogvakts berättelser

trappor i skogen

Längd: 56 minuter.
Format: En lång historia, uppdelat i flera kortare.
Sveriges Radio / Creepypasta.se

Den här poddens lyssnare uppskattar att bli introducerade för en plats, ett fenomen eller en miljö, och sedan få höra flera, korta spökhistorier som utspelar sig där. I “En skogvakts berättelser”, där en person som jobbar i skogen berättar om allt märkligt han upplevt, förfinades det konceptet och resultatet blev succé. Vandra in i denna skrämmande värld, och förstå varför så många fruktar trapporna i skogen…

Avsnitt 1: Black Eyed Children

a0554080349_10

Längd: 28 minuter.
Format: Flera kortare historier på ett och samma tema.
Sveriges radio / Creepypasta.se

Creepypoddens första avsnitt är fortfarande det som dyker upp i många lyssnares huvuden när man frågar efter deras favorit. Kanske för att det var första gången de hörde podden, kanske för att barnen med svarta ögon och deras obändiga böner om att få bli insläppta hos dig en mörk natt helt enkelt är skitläskiga, men hur som helst ett tecken på att de än så länge inte tappat charmen.

Avsnitt 38: I Vermonts skogar

creepypodd

Längd: 51 minuter.
Format: En enda lång historia.
Sveriges radio / Creepypasta.se

I Creepypoddens kanske mest ambitiösa inslag av internetarkeologi hittills grävde vi fram en historia från våren 2010, som sedan den publicerades till hälften försvunnit från internet. Genom gamla filmklipp som inte hörts av på åratal, och en historia som höll Reddit i ett järngrepp när den rullades upp, lär vi oss om vad som kanske gömmer sig bland vrak och träd i norra USA.

Avsnitt 9: Det ryska sömnexperimentet

E2g3jVZ

Längd: 34 minuter.
Format: Avsnitt med flera historier i ett löst sammanhållet tema.
Sveriges radio / Creepypasta.se

Alla gillar inte blodiga, våldsamma spökhistorier där lemmar bryts av och blodet flödar. Men gör man det så gillar man det här avsnittet, där nätklassikern “Det ryska sömnexperimentet” berättas. Min egen favorit i avsnittet? Den lovecraftska historien “Nattlinan”, om märkliga meddelanden som kommer in på en nyhetsbyråredaktion över telegrafen…

Avsnitt 39: Speciella omständigheter

2272673449_56d4f3f297_b

Längd: 67 minuter.
Format: En enda lång historia.
Sveriges radio / Creepypasta.se

Inte bara lyssnare med kusliga erfarenheter och anonyma internetskribenter som vet hur man skräms har hörts i Creepypodden – vi har också kunnat trona med en av Sveriges kändaste författare. Efter ett litet sommaruppehåll återkom Creepypodden i augusti 2016 med en lång berättelse av ingen mindre än John Ajvide Lindqvist, författaren av bland annat “Låt den rätte komma in”. I hans historia möter vi ett ungt par som flyttar iväg till ett hus, trots att det var något märkligt över annonsen…

Avsnitt 34: Svensk folktro

konstantin-kostadinov-20

Längd: 49 minuter.
Format: Avsnitt med flera historier i ett löst sammanhållet tema.
Sveriges radio / Creepypasta.se

Historierna om tunnelbanan i Stockholm och “björnfolket” är bra, men låt oss vara ärliga: skälet att Creepypoddens första dedikerade avsnitt om folktro blev så populärt var för att historien “Gåvan” fanns med. Den anonyma lyssnaren som skrev och skickade in “Gåvan” har sedan dess även skickat in historien “Gröntjärn” (Sveriges radio / Creepypasta.se) och “Kalvstigsbreven” (Sveriges radio / Creepypasta.se), och det har verkligen inte gjort hen mindre populär. Låt oss hoppas på att vi tillsammans upptäckt nästa svenska skräckförfattarstjärna.

Det här är några av Creepypoddens allra starkaste stunder, enligt lyssnarna själva. Men du som läser kanske inte håller med, och vill ge ditt eget tips till nykomlingen? Gör i så fall hemskt gärna det i kommentarsfältet – och kom ihåg att den som läser den här texten antagligen just har googlat “creepypodden bästa avsnitt” och därför behöver en liten guide till vad det är den kommer lyssna på. Tips på särskilt bra avsnitt i andra skräckpoddar är naturligtvis också hjärtligt välkomna!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Meta

Jack Skriven av:

11 kommentarer

 1. Emil Larsson
  januari 11
  Svara

  Avsnitt 22: Har du känt att någonting är här?

  Tycker delen med den sinnessjuka kvinnan är sjukt läskig, har fortfarande bilder i huvudet från när hon sträcker upp händerna bredvid sitt huvud som ska likna klor och ler. Kalla kårar!!

  • Hampus
   januari 11
   Svara

   Jaaa! Nr 22 och “Trappan” är fruktansvärt bra! Ryser rejält när jag hör den. Brrrrrr. 🙂

 2. Hampus
  januari 11
  Svara

  “Jag är saken från hallen.” ?

 3. Sassran
  januari 11
  Svara

  Ensam kvar (natten som fick mig att sluta vilja jobba övertid) Den har verklugen fastnat hos mig. Jobbar själv på en stoor avdelning med många kontorsrum. När kl blir över 17 på efm och lamporna som har rörelsesensorer, slocknar en efter en. Då brukar jag ångra att jag lyssnat på det avsnittet….

 4. Kungbore
  januari 23
  Svara

  Själv tycker jag den leende mannen och en fiskares berättelser träffar mig som ett skräcktåg i bröstet. Har en livlig fantasi och bara man börjar tänka på hur den leende mannen och “smiley” gubben ser ut och rör sig fram ger mig kalla kårar

 5. Jenny
  januari 31
  Svara

  Mina absoluta creepy-favoriter är berättelserna Psykos (avsnitt 6) och Kalvstigssamlingen (avsnitt 52). Båda är skickligt uppbyggda med en stegrande känsla av obehag, paranoia, skräck och galenskap. Fantastiskt bra!

 6. Nicole Micaelsdóttir
  januari 29
  Svara

  Mannen i asken gav mig mardrömmar! Fruktansvärt obehaglig och välskriven!

 7. Alexander
  november 28
  Svara

  Jag tycker det nyare “Avsnitt 159: En vandring i en nationalpark” är en genialiskt skriven story. Men jag kan inte säga varför, du får lyssna själv 🙂

 8. Eddie Meduza
  juli 11
  Svara

  Avsnitt 153: “Glasberget” tycker jag är bland de bästa.

 9. Kan nån hjälpa mig med avd avsnittet heter!
  Det handlade om en tonårstjej som låg på stranden med sin vän, tjejens pojkvän hade försvunnit men la fortfarande ut på sin Instagram. Tjejen sa till alla hennes vänner att pojkvännen gjort slut med henne och sen bara stuckit så alla var sura på han och undra vad han höll på med. Men i själva verket hade tjejen och pojkvännen möts upp på deras ”hemliga ställe” vilket var nån gammal del av tunnelbanan typ, och han hade berättat att han tappat känslor och då hade hon blivit så arg att hon slog han med ett järnrör. Så det var hon som hade hans inlogg till hans Instagram och det var hon som la upp gamla bilder på han så ingen skulle misstänka att han var död. Det var så jag minns den ungefär har verkligen försökt leta efter detta avsnitt så länge nu! Om ni vet skriv gärna tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *