Internets sju läskigaste skräckpoddar

Vad mysigt vi har haft det tillsammans under den första säsongen av Creepypodden, hörrni! Vi har pratat om om barn med svarta ögonom döda människors konton på Facebook, om getmannen, om skrämmande barnprogram och om de spöken som härmar ens mammas röst (allmänt betraktat som den värsta sortens spöken).

Nu har programmet dock tagit ett litet uppehåll. Vi ska tillverka fem nya avsnitt (och vet ni spökhistorier ni vill höra då, tipsa oss!), och kommer tillbaka med nya krafter i höst igen.

Men en större skräck, något ännu mer fruktansvärt än ens den mest benmärgsfriterande spökhistorien jag någonsin skulle kunna tänka mig, vore att lämna er, kära lyssnare, utan något att lyssna på fram tills dess. Därför tänkte jag tipsa om några spökhistorie- och skräckpoddar som jag tror ni skulle gilla – och som ni kan lyssna på tills vi kommer tillbaka igen.

Här kommer de:

 • Nosleep Podcast länk / Itunes
  Nosleep Podcast är en riktig långkörare, som föddes 2011 ur spökhistorierna som användare publicerar på Reddit-underforumet Nosleep. Här möter ni spökhistorier som ofta är välproducerande med allt från ljudeffekter till spökmusik med ångestvrål och djävulsfniss i bakgrunden. Själva historierna är av varierande kvalitét. Ibland suckar man faktiskt rätt ut över hur de löjliga premisserna pumpas upp av gravallvarlig musik och överspelande uppläsning. Men då och då slår Nosleep Podcast till med riktigt svettiga ögonblick, som man inte hade velat vara utan. Podden är gratis, men du kan betala några dollar och i gengäld få längre avsnitt med fler historier.
  För dig som: vill att spökhistorier ska vara som i Hollywoodskräckfilmer, och inte är känslig för lökighet.

logo

 • Anything Ghost länk / Itunes
  Lex Wahl, denna podds värd och huvudsakliga röst, gillar uppenbarligen självupplevda spökhistorier. I denna podd tar han emot lyssnarnas upplevelser, och läser upp dem. Det är väldigt tunt på musikläggning och effekter, bortsett från Lex Wahls egenproducerade synthslingor och ett och annat eventuellt stämningsmutter i bakgrunden. För den som hört många spökhistorier kan de i Anything Ghost ibland kännas lite väl mjuka, typ “min gardin fladdrade till, det måste vara min döda mamma som är tillbaka för att säga adjö”. Men om du gillar spökhistorier som är mer verklighetsnära, som känns som att de faktiskt kan ha hänt någon, så är detta podden för dig.
  För dig som: tycker det läskigaste som finns är när din moster berättar om den där konstiga skuggan hon en gång såg i ett fönster.

AG_logo_iTunes_Jan2014v2

 • We’re Alivelänk / Itunes
  Om du föredrar att följa långa, sammanhängande storys framför avsnitt som fylls av korta spökhistorier är detta podden för dig. We’re Alive är inget annat än en radioteater vars 48 kapitel handlar om en zombiekatastrof. Vi följer ett antal personer, några soldater och några civila, som finner varandra i kölvattnet efter att hela världen tycks ha dött och sedan återuppstått som köttätande monster. Skådespeleriet är bra, och storyn har den där klassiska zombiecharmen där hotet utifrån egentligen bara är en ursäkt för att berätta om samspelet mellan människor i en pressad situation. Det är kanske inte sådär superläskigt hela tiden, men det är mysigt.
  För dig som: egentligen inte vill sluta titta på Paradise Hotel men kan tänka dig ta en paus om det finns zombies.

wa_logo

 • Knifepoint Horrorlänk / Itunes
  Det här är helt klart min egna personliga favorit av poddarna. I Knifepoint Horror läser en människa med det helt sensationella namnet Soren Narnia upp sina egna verk. Spökhistorierna inleds ofta med att berättaren presenterar sig, och därefter följer historier som är så neutralt beskrivna som möjligt – men påfallande ofta ändå (eller just därför) fruktansvärt spännande och läskiga. Varje avsnitt innehåller en enda historia, de kommer ut sällan och oregelbundet och de har få eller inga ljudeffekter eller musikläggning – men väntan är väl värd det.
  För dig som: älskar att ge dig ut en blåsig natt på skogspromenad och få hjärtinfarkt av skräck.

mza_6671003577862216224.600x600-75

 • Lore Podcast länk / Itunes
  Tycker du att spökhistorier är som bäst när de rör vandringssägner och lokala myter? Och när du hör dem, vill du egentligen avbryta berättaren och fråga mer om vad som egentligen hände där, när råttan hamnade på pizzan? Då är Lore Podcast den perfekta lyssningen. Här går programledaren Aaron Mahnke igenom bakgrunden till kända vandringssägner, och berättar vad som ledde till att där hotellet började omsusas av spökrykten eller att den där kvinnan dök upp i din spegel. Det är inte oavbrutet läskigt, men det är ofta intressant.
  För dig som: tycker en gedigen, intressant historisk bakgrund är den starka spökhistoriens bästa del.

MxdXdQrT

 • Midnight Marinaralänk / Itunes
  För mig brukar styrkan i spökhistorier som sprids i form av creepypastor ligga i dess ansiktslöshet – att de lika gärna kunnat vara skrivna av dig, min mamma eller min granne. Det kan helt enkelt faktiskt ligga någon sanning i den där sjuka historien då, luras man att tro. Men om du är en sådan som hellre lyssnar på creepypastor helt omgjorda till små radioteaterpjäser, ja, då är Midnight Marinara helt rätt. Här spelar skådespelare upp creepypastor med färdigskriven dialog, miljöljud och läskig musik.
  För dig som: gillar creepypastor men tycker det är synd att de inte är producerade av Sveriges Radios Radioteatern.

528aff7ae4b0e9c0c1ea6ab6

 • Och så några svenska Youtube-berättare…
  Nu kanske du utbrister: “Men vad fan, Jack, finns det inga fler som berättar spökhistorier på svenska?” Och jo, det finns det faktiskt. Men de verkar inte – såvitt jag vet – ha börjat sända ut sina historier i poddavsnitt än, utan nöjer sig med att läsa upp dem på Youtube. MrCreepySwede läser upp historier på en behaglig göteborska och har arbetat upp en beundransvärd mängd inläsningar, och på Hemsökt Sverige finns det inte bara creepypastor utan också mer klassiska skräckhistorier och vandringssägner. Dessutom har en som heter Simon Tessem gjort en bandning av en klassisk creepypasta…

Bland alla läskiga inläsningar på Youtube och skräckpoddar, vilken är din favorit? Berätta gärna i kommentarsfältet!

Och vi hörs i Creepypodden i höst igen!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Meta

Jack Skriven av:

6 kommentarer

 1. Beatrice
  juli 14
  Svara

  Du är bäst, Jack! Höjdpunkten på hela veckan är när din pod äntligen är ute! Man vill bara ha mer! Du gör ett grymt bra jobb.

 2. Stefan Lind
  augusti 2
  Svara

  Knifepoint Horror är också min favorit, helt klart. Berättelsen om mannen som hör ett mystiskt ljud i sin trappa en natt (Staircase) och den historia som följer på detta är verkligen bland det otäckaste som går att lyssna på. Trots att jag hade hört den på engelska först var den därefter riktigt läskig när ni valde att göra en svensk version (I trappan) i Creepypodden – och därefter har jag lyssnat på den engelska originalversionen igen, och igen. Och den är fortfarande skitläskig! 😀

  Annars gillar jag när det finns ursprungsmaterial som ljudklipp och liknande, bakgrundshistoria liksom, som ni väver in. Senaste avsnittet om Vermonts skogar till exempel var grymt bra, och jag har hört avsnittet om oförklarliga ljud många gånger. Fler lär det bli…

  Tack för en mycket bra podd!

 3. Rikard olsson
  februari 18
  Svara

  Av alla svenska poddar som är hela 3stycken vad jag vet, så är Creepypodden den absolut mest genomarbetade podden.
  Det märks att du anstränger dig och jag vete tusan hur du kan tjäna slantar på detta,
  Så jag vill tacka er för att ni fyller mina öron med distraktion när jag behöver det under tråkiga stunder av disk och städning eller dylikt..

 4. Kasper Moss
  juni 28
  Svara

  Har vi några favoritavsnitt från no sleep? Lyssnat en hel del men ibland är det bara för mycket.

  • Johan
   mars 17
   Svara

   Vet att jag är nästan ett år för sent, men om någon annan med samma fråga skulle stöta på detta inlägg så kan jag rekommendera S7E25 – helt klart ett av NSP bästa avsnitt. Över två timmar långt och endast en lång, fantastisk berättelse som lämnade mig med en dålig känsla i magen i flera dagar efteråt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *