Creepypodden: oförklarliga ljudinspelningar

I dag kom det tolfte avsnittet av min SR-podd om creepypasta ut, och det handlar om oförklarliga ljud.

Från en döende astronauts sista rosslingar och mystiska djuphavssuckar som är höga nog att höras över hela havsbottnen till märkliga radiosändningar – de här ljuden kommer lämna dig sömnlös.

Här kan ni lyssna på avsnittet i sin helhet:

Här kan ni hitta och läsa mer om ljudklippen vi hör i avsnitten:

2013 loggade en anonym användare in på 4chan, och berättade om en gammal ljudinspelning hen satt på. Kring 1994-95 var personen 15 år gammal, sade hen, och på den tiden brukade hen sitta uppe sent i sitt rum och spela in sina favoritlåtar och annat intressant från radion. En natt lyssnade personen på radiostationen WKCR 89,9 New York, och medan inspelningen rullade bröts programmet plötsligt. Här är inspelningen:

Rösten som hörs läser upp namn på mer eller mindre kända personer, tillsammans med deras dödsdatum. Vem det är som läser upp dem, det vet vi inte. Inte heller vems andetag det är som hörs…

Under 60-talet hävdade de italienska bröderna Judica-Cordiglia att de med sin radioutrustning lyckats spela in döende och förolyckade ryska kosmonauters sista desperata kommunikationsförsök med jorden. Bland annat visade Judica-Cordiglia upp inspelningar av en kvinnlig röst från en upphettad och brinnande rymdkapsel, en mans djupa, rosslande andetag, och en SOS-signal från någonting som långsamt försvann iväg från jorden för att aldrig komma tillbaka.

En av dem går att höra här:

Andra finns att lyssna på i den här gamla Flash-filen. Brödernas gamla hemsida har försvunnit, men här kan ni klicka er runt på den som den brukade se ut. Och här finns en vetenskaplig genomgång om varför en snubbe inte tror på brödernas sensationella uppgifter.

Det finns fler märkliga sändningar att upptäcka ute på radiobandet. De kallas nummersändare på svenska, number stations på engelska, och de sänt sina märkliga spökprogram sedan åtminstone första världskriget. Ingen vet vem som ligger bakom dem eller varför de sänds ut, men de fortsätter än i dag.

De som analyserat sändningarna och följt dem, år efter år, säger att man kan ställa klockan efter dem. De viskar om stater som använder radiosändningarna för att kommunicera med spioner utomlands. Men hittills har det varit få, kanske inga, som trängt sig igenom skalet av hemligheter och fått veta sanningen bakom nummersändarna…

Läs mer om nummersändare här, och missa inte min gamla artikel om när en av dessa kanaler skapade hysteri och skräck på nätet. En sajt att hålla koll på om du är nyfiken på nummersändare är Priyom.

Till och med i naturen bryter ibland okända ting ut i höga utrop, ensamma vrål som snabbt igen tystnar, och lämnar oss människor i förvirring. Under Stilla havets vattenyta vilar hydrofoner, undervattensutrustning för att spela in ljud, som från början byggdes på 50-talet för att USA skulle kunna få en förvarning om utländska ubåtar närmade sig. De sitter fastmonterade på havsbottnen, ensamma i mörkret dag ut och dag in, och bara lyssnar. Tänk vilka saker de hört, vilka mörkrets varelser de mött.

Ibland når några av dem upp över ytan, ända till oss.

Det här ljudklippet kallas “The Bloop”. Det spelades in i södra Stilla havet 1997, av några av dessa undervattensmikrofoner. Ljudet var högt nog att nå fram över ett avstånd på 5000 kilometer, men ingen vet varifrån det kom. Experter säger att det ser ut som ett ljud någon sorts varelse skulle kunna utstöta. Men det är flera gånger högre än det mest röststarka djur vi känner till i haven, blåvalen.

Ett annat ljud, som spelades in i mars 1999, kallas rätt och slätt Julia. Det låter så här:

Ännu ett, från maj 1997, kallas Slow down och det har spelats in flera gånger per år sedan dess.

Vissa hävdar att dessa ljud skapas när stora isberg glider nerför havsbotten, eller när block av is stora som städer bryts av från glaciärerna. Men ingenting är säkert när det gäller mystiska ljud som spelas in av ensamma hydrofoner långt under havsytan…

Läs mer om dessa oidentifierade havsljud här. Fler liknande ljud hittar du här.

Spökhistorierna vi hör i avsnittet är de följande:

Nummersändaren i Fallout 3

I det postapokalyptiska tevespelet Fallout 3 finns det radiokanaler som oftast spelar glad musik och sänder nyhetssändningar om vad som händer i ödemarkerna. Men vad få vet är att kanalen med hjälp av några enkla ingrepp kan bli mycket mer mystisk… Berättelsen läses av Jack Werner och finns publicerad på bland annat Creepypasta Wiki.

“Mitt hus var aldrig riktigt tyst”

Lyssnaren Thina berättar om de ljud som hemsökte huset på Gotland där hon som barn växte upp. Berättelsen läses av Ninos Chamoun.

“Min kollega tog livet av sig, och nu har jag hittat hans gamla USB-sticka.”

Jays lugna tillvaro på kontoret rubbas när hans kollega först verkar förlora förståndet, och sedan tar livet av sig, allt för att han tappat bort en USB-sticka. Det går inte lång tid förrän Jay hittar den borttappade USB-stickan, och han kan inte hålla sig från att kika på vilka hemligheter den lagrar… Berättelsen läses av Ola Hemström, är skriven av Redditanvändaren JaytheThrowaway22 och finns att läsa på Reddit.com/r/nosleep.

Här finns alla tidigare avsnitt att lyssna på:

Första avsnittet, om barn med svarta ögon.
Andra avsnittet, om döda människors konton på Facebook.
Tredje avsnittet, om getmannen.
Fjärde avsnittet, om skrämmande barnprogram.
Femte avsnittet, om något som härmar din mammas röst.
Sjätte avsnittet, om den leende mannen.
Sjunde avsnittet, om spökhistorier från svenska skogar.
Åttonde avsnittet, om ljud du inte kan höra.
Nionde avsnittet, om det ryska sömnexperimentet.
Tionde avsnittet, om grottutforskaren Teds berättelse.
Elfte avsnittet, en julspecial.

Bild: CC 2.0 J_martu på Flickr.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Meta

Jack Skriven av:

2 kommentarer

 1. Viol
  januari 5
  Svara

  Jaha, nu är jag vettskrämd.
  Vem ska jag nu tala med om detta? :/

 2. Sandra
  januari 27
  Svara

  Intressant

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *