Creepypodden: Ensam kvar

I dag kom det fjortonde avsnittet av min SR-podd om creepypasta ut, och det handlar om att lämnas ensam kvar.

Den enda överlevande i ett skeppsvrak, den skiftarbetande nattvakten och den stressade kontorsråttan som måste sitta kvar efter stängning har alla en sak gemensamt: de är lämnade ensamma kvar. I dagens Creepypodden berättar vi historier om vad som kan hända då.

Här kan ni läsa avsnittets manus.

Här kan du lyssna på avsnittet i sin helhet.

Här kan ni hitta och läsa mer om historierna vi hör i avsnitten:

Här är det extremt dramatiska filmklippet där en man räddas ur ett skeppsvrak på 30 meters djup, 60 timmar efter att det har sjunkit.

I avsnittet nämner jag två vandringssägner ur Bengt af Klintbergs samlingar. Den ena, “Bruden som försvann”, finns på sida 133 i Råttan i pizzan (1986) och den andra, “En drunkningsolycka”, finns på sida 137 i Den stulna njuren (1994). På Snopes finns en intressant artikel om åtminsotne den förstnämnda. Här följer båda vandringssägnerna.

Bruden som försvann:

Det här ska ha hänt i början av 1900-talet i en villaförort till Stockholm. Ett ungt par gifte sig, och efter vigseln fortsatte bröllopsfesten i brudens familjehem. Hon var uppvuxen i ett stort hus, nästan ett kråkslott. Festdeltagarna åt och drack och dansade och stämningen var alltigenom hög. Framåt småtimmarna föreslog någon av de berusade firarna att man skulle leka kurragömma. Många av dem var barndomsvänner, och hade lekt många gånger i det stora huset under sin uppväxt, så man ville väl återuppleva lite gamla minnen.

Alla ställde upp på förslaget. Man ställde sig i en ring och utsåg den som skulle leta, och det blev brudgummen. Han satte sig, blundade och började räkna till 100, och övriga sprang iväg och gömde sig. Sedan började han leta. En efter en hittades, och till slut var det bara en av dem som fortfarande höll sig gömd. Bruden. Efter att ha letat en kvart gav brudgummen upp och började ropa på henne. “Du har vunnit”, ropade han, “leken är över. Kom fram.” Men hon syntes ändå inte till.

Natten passerade, dagen kom, och trots att de förut glada festfirarna nu hade nyktrat till och oroat sökt genom hela huset och tomten så var bruden försvunnen. Med tiden började det gå ett rykte om att hon plötsligt ångrat sitt giftermål och flytt till andra sidan jorden. Hennes man fortsatte hoppas in i det längsta att hon skulle höra av sig igen, men efter några år fick han äktenskapet upplöst och gifte om sig.

Och det gick många år. Till slut dog brudens olyckliga föräldrar, utan att någonsin få reda på vad som hade hänt deras dotter, och det gamla kråkslottet såldes. När flyttkarlarna höll på att bära ut möblerna upptäcktes så en gammal kista som stod längst inne i källaren, dold av en massa bråte. Dess lock gick inte att öppna, utan hade gått i någon sorts baklås och man var tvungen att bryta upp det. Och inne i kistan hittades den dagen ett skelett i slöja och krona och halvt förmultnad brudklänning.

En drunkningsolycka:

En väninnan till min mamma berättade om en drunkningsolycka som skulle ha hänt sommaren 1987 på Medelhavet. En stor fritidsbåt hittades drivande på det lugna havet, och runt båte flöt sju döda kroppar. Efter att ha gjort en utredning kom den grekiska polisen fram till vad som måste ha hänt.

Fritidsbåten hade tidigare i veckan lämnat hamn med sju personer ombord. De hade planerat vara ute och segla hela dagen, och så några mil ute till havs bestämde de sig för att passa på att bada i det fina vädret. Alla dök i samtidigt, simmade omkring och hade det skönt i det svala vattnet under den gassande solen.

Men när de skulle ta sig upp i båten igen insåg de att det var helt omöjligt. De hade glömt fälla ned den stege man använde för att klättra upp igen, och relingen tornade upp sig flera meter ovanför vattenytan. Ombord fanns ingen som kunde hjälpa dem – de hade ju alla hoppat i samtidigt.

Spökhistorierna vi hör i avsnittet är de följande:

”Natten som fick mig att sluta vilja jobba övertid”

Långa nätter i anonyma kontorsmiljöer kan vara väldigt påfrestande. Men för den här killen blir arbetet ännu jobbigare, när ett konstigt mörker lägger sig över arbetsplatsen… Berättelsen läses av Jack Werner, och är skriven av William Dalphin vars skrivande går att följa på Facebook eller via hans hemsida. Spökhistorien publicerades tidigast på Reddit.com/r/nosleep.

”Vem var det som ringde?”

I skolor behövs ofta internkommunikationssystem, så lärare kan ringa från ett klassrum till ett annat. Telefonsamtal väntas dock kanske inte på det linan mitt i natten. Under sommarlovet. Berättelsen läses av Anne Kalmering Josephson, är skriven av Redditanvändaren daleus och är publicerad i ett kommentarsfält på Reddit.com/r/askreddit.

”Den ihopkurade patienten”

En person som tagit nattpasset på ett mentalsjukhus upptäcker att två patienter som tror de är Jesus tillsammans verkar ha bestämt sig för att han själv är något helt annat än deras skötare… Berättelsen läses av Anton Karis, är skriven av Redditanvändaren Gentleman_Basterd och är publicerad i ett kommentarsfält på Reddit.com/r/askreddit.

”Nyss dog min vän Arthur. Nu vill jag berätta vad vi upplevde för tio år sedan.”

LÄS MER: Berättelsen i min svenska översättning.

I de sydamerikanska djunglerna finns mycket kulturhistoriska skatter bevarade, men också kanske saker vi helst av allt aldrig någonsin skulle möta. Berättelsen läses av Ludvig Josephson, är skriven av Redditanvändaren Arthurscompanion och är publicerad på Reddit.com/r/nosleep.

Här finns alla tidigare avsnitt att lyssna på:

Första avsnittet, om barn med svarta ögon.
Andra avsnittet, om döda människors konton på Facebook.
Tredje avsnittet, om getmannen.
Fjärde avsnittet, om skrämmande barnprogram.
Femte avsnittet, om något som härmar din mammas röst.
Sjätte avsnittet, om den leende mannen.
Sjunde avsnittet, om spökhistorier från svenska skogar.
Åttonde avsnittet, om ljud du inte kan höra.
Nionde avsnittet, om det ryska sömnexperimentet.
Tionde avsnittet, om grottutforskaren Teds berättelse.
Elfte avsnittet, en julspecial.
Tolfte avsnittet, om oförklarliga ljud.
Trettonde avsnittet, om oförklarligt döda.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Meta

Jack Skriven av:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *