Creepypodden: När Matrix buggar

I dag kom det tjugofjärde avsnittet av min SR-podd om spökhistorier ut. Det är lätt att tro att de forna tidernas urgamla sägnerna om okända skogsvarelser försvann då städerna började breda ut sig. Men om man sedan går in på nätet och letar efter liknande upplevelser inser man något mer. Dessa händelser har aldrig slutat inträffa. De har bara bytt namn. I dag kallas de för buggar i The Matrix, och dagens avsnitt handlar om dessa buggar.

Här kan ni lyssna på avsnittet i sin helhet:

Men! Vi förser er också med varje historia separat, eftersom ni kanske bara vill dela med er av en av dem till era vänner.

Avsnittet började med en historia ur boken Spökerier i Sverige av prästen Stig Marklund. Den verkar tyvärr utsåld nästan överallt, men går att efterlysa här. Sedan hörde vi en lyssnarhistoria där en anonym lyssnare berättade om sin märkliga upplevelse på en filminspelning i Sydkorea. Berättelsen läses av fantastiska Sara Bergmark Elfgren och är något bearbetad av henne.

Därefter hörde vi ett par historier från Reddit, där begreppet “glitch in the Matrix” uppstod i en väldigt intressant frågetråd 2012. Till att börja med hör vi Redditanvändaren MarkofShames berättelse om hur hen snubblade över en bil vid sidan av vägen, där situationen på kort tid blev väldigt mycket mer mystisk. Berättelsen läses av Anne Kalmering, är skriven av Redditanvändaren MarkofShame och finns publicerad här.

Ibland verkar det som att man råkar glänta på dörren till en annan dimension, och innanför kan det i värsta fall skymta ett ansikte som är väldigt likt ens eget. Om detta berättar Redditanvändaren Crowhorse. Berättelsen läses av Ludvig Josephson, är skriven av Redditanvändaren Crowhorse och finns publicerad här.

I nästa historia hörde vi att det finns appar som du kan mäta hur och när du sover med, med målet att förbättra din sömn och kanske till och med lära dig något om dig själv. Men problemet blir, som Redditanvändaren Corem berättar, när sömnapparna börjar spöka även när du är vaken… Berättelsen läses av Jack Werner, är skriven av Redditanvändaren Corem och finns publicerad här.

Sist men inte minst berättade jag om minnet som mängder av människor delar av ett klipp där Clint Eastwood tänder en cigarett, men som verkar vara falskt, och om sajten där man kan läsa mer om den så kallade Mandelaeffekten. Sist i avsnittet hörde vi en till lyssnarhistoria. I lyssnaren Jennys berättelse möter vi en skogskraft som för några hundra år sedan hade kallats vittra eller tomte. Frågan är: hur ska vi förstå den idag? Berättelsen läses av Eva Dozzi, är skriven av lyssnaren Jenny och är något bearbetad av oss.

Bild: Wallpaperwortex.com.

Här finns alla tidigare avsnitt att lyssna på:

Första avsnittet, om barn med svarta ögon.
Andra avsnittet, om döda människors konton på Facebook.
Tredje avsnittet, om getmannen.
Fjärde avsnittet, om skrämmande barnprogram.
Femte avsnittet, om något som härmar din mammas röst.
Sjätte avsnittet, om den leende mannen.
Sjunde avsnittet, om spökhistorier från svenska skogar.
Åttonde avsnittet, om ljud du inte kan höra.
Nionde avsnittet, om det ryska sömnexperimentet.
Tionde avsnittet, om grottutforskaren Teds berättelse.
Elfte avsnittet, en julspecial.
Tolfte avsnittet, om oförklarliga ljud.
Trettonde avsnittet, om oförklarligt döda.
Fjortonde avsnittet, om att lämnas ensam kvar.
Femtonde avsnittet, om platsen som är känd som duscharna.
Sextonde avsnittet, om våra ”trygga” hem.
Sjuttonde avsnittet, om försvinnanden.
Artonde avsnittet, om saker bara barn ser.
Nittonde avsnittet, om Slender Man.
Tjugonde avsnittet, om din telefon.
Tjugoförsta avsnittet, om nattpass på jobbet.
Tjugoandra avsnittet, om känslan av att inte vara ensam.
Tjugotredje avsnittet, om en hemsökt tavla.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Meta

Jack Skriven av:

2 kommentarer

  1. april 30
    Svara

    Jack!! Jag lyssnar på 98.80 på radion. Jag hörde att de sa jack Werner och reagerade direkt, så känner jag igen din röst. Intressant att du håller på med källkritik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *