Creepypodden: Under ytan

I dag kom det tjugoåttonde avsnittet av min SR-podd om spökhistorier ut. Mitt i soliga Sommarsverige saknas en bensinmack. På övervåningen hemma hos en lyssnare skjuts en garderob in framför dörren – i ett låst, tomt rum. Under en skola öppnar sig okända korridorer. Dagens avsnitt handlar om skrämmande gåtor som gömmer sig under ytan.

Här kan ni lyssna på avsnittet i sin helhet:

Men! Vi förser er också med varje historia separat, eftersom ni kanske bara vill dela med er av en av dem till era vänner.

Avsnittet började ute på länsvägen mellan Mjölby och lilla Västra harg, strax bredvid Vättern mitt i vackra Östergötland. Just precis där ska, enligt en berättelse skriven av en halvanonym användare av Fortean Times webbforum, en bensinmack en gång ha legat. Men bara för en dag. Vad hände med bensinmacken egentligen? Ingen vet, men det är en jäkla historia och den läses av Ludvig Josephson.

Veckans avsnitt av Creepypodden innehöll bara två längre historier, och vi ska snart komma till den andra, men innan dess hörde vi också lyssnaren Markus berättelse om en gåtfull förändring i ett rum i hans föräldrars hus. Så här skrev Markus:

Jag har själv aldrig upplevt något märkligt med huset men kan inte släppa tanken på det pappa och hans fru berättade för några år sedan. De bor i en treplansvilla. Källare, markplan och övervåning. På övervåningen finns det en hall, ett badrum och tre sovrum. De två mindre sovrummen används idag som datorrum och gästrum.

Gästrummet är ett litet rum på ca 10-12 kvm. Dörren öppnas inåt och där inne finns en garderob, en säng och ett skrivbord. Det finns också ett fönster. Nedanför fönstret finns en källartrapp i sten, ca 4-5 meter nedanför. En dag när min far ska gå in i rummet tar något emot när han ska öppna dörren. Han lägger sin kroppsvikt emot dörren och märker att den sakta går upp. Han märker att det som hindrar honom från att öppna dörren som vanligt är att garderoben som står ungefär där den brukar stå, står skjuten ca 10 cm in framför dörren.
I ett rum som endast kan öppnas inåt och med en fönster alldeles för högt upp för att någon ska kunna lämna genom utan att göra sig illa i fallet har en garderob ställt sig framför den stängda dörren.

Hur kom personen (?) ut som gjorde det här? Golvet är dessutom något slags plastgolv och det är så gott som omöjligt att dra några möbler över golvet. Pappa ställde tillbaka garderoben på sin plats och händelsen har sen dess inte upprepat sig.
Inget obehagligt avslut på den här berättelsen med andra ord. Bara ett enda stort frågetecken kring hur det här gick det.

Därefter gick vi över till avsnittets sista historia – och det är en klassiker. Där kastar vi oss handlöst in i en av dessa platser. Den handlar om en ung student som, i sitt nattjobb som vaktmästare i den egna skolan, passar på att utforska de mer bortglömda, mörka källargångarna under skolan. Historien är skriven av Eric Dodd, finns här i original, och läses av min käre vän, skådespelaren Michael Forsberg. Här är “The Stairs and The Doorway”:

Bild: Google Maps, från vägen mellan Mjölby och Västra harg.

Här finns alla tidigare avsnitt att lyssna på:

Första avsnittet, om barn med svarta ögon.
Andra avsnittet, om döda människors konton på Facebook.
Tredje avsnittet, om getmannen.
Fjärde avsnittet, om skrämmande barnprogram.
Femte avsnittet, om något som härmar din mammas röst.
Sjätte avsnittet, om den leende mannen.
Sjunde avsnittet, om spökhistorier från svenska skogar.
Åttonde avsnittet, om ljud du inte kan höra.
Nionde avsnittet, om det ryska sömnexperimentet.
Tionde avsnittet, om grottutforskaren Teds berättelse.
Elfte avsnittet, en julspecial.
Tolfte avsnittet, om oförklarliga ljud.
Trettonde avsnittet, om oförklarligt döda.
Fjortonde avsnittet, om att lämnas ensam kvar.
Femtonde avsnittet, om platsen som är känd som duscharna.
Sextonde avsnittet, om våra ”trygga” hem.
Sjuttonde avsnittet, om försvinnanden.
Artonde avsnittet, om saker bara barn ser.
Nittonde avsnittet, om Slender Man.
Tjugonde avsnittet, om din telefon.
Tjugoförsta avsnittet, om nattpass på jobbet.
Tjugoandra avsnittet, om känslan av att inte vara ensam.
Tjugotredje avsnittet, om en hemsökt tavla.
Tjugofjärde avsnittet, om buggarna i Matrix.
Tjugofemte avsnittet, om Oändliga huset.
Tjugosjätte avsnittet, om sömnparalyser.
Tjugosjunde avsnittet, om sådant gömt mitt ibland oss.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Meta

Jack Skriven av:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *