Creepypodden: Deepweb

I dag kom det tjugonionde avsnittet av min SR-podd om spökhistorier ut. Lyssnaren Rebecka mejlade och sade att hennes pojkvän berättat om deepweb. ”Du vet väl om att det internet du surfar på bara är en liten del av hela internet”, sade pojkvännen, och nu ville Rebecka veta mer. Dagens avsnitt är tillägnat henne – och handlar om nätets mörkaste platser.

Här kan ni lyssna på avsnittet i sin helhet:

Men! Vi förser er också med varje historia separat, eftersom ni kanske bara vill dela med er av en av dem till era vänner.

Bilden som pryder denna bloggpost är en vanligt, om än inte helt rättvisande, illustration av skillnaden mellan deepweb, darknet och vanliga internet. Man ska hålla i minnet av den sortens krypterade anslutningar som pekas ut som i botten av isberget, alltså nätets allra skummaste platser, också används för att låta människor i diktaturer kommunicera med varandra över nätet utan att riskera straff från myndigheterna. Med andra ord är det på ett märkligt sätt en ganska romantiserad bild att det bara hänger barnporrkonsumenter och dödshackare där. Men, men.

Creepypastan om “Skipper’s Bin”, vilket ungefär betyder “kaptenens kista” på svenska, tycks ha publicerats i klartext för första gången den 23 augusti 2012 av användaren SerapHNB, på den anonyma textuppladdningssidan Pastebin. Den 25 augusti publicerades den i bildform för första gången på 4chans /x/-forum, och därefter har den dykt upp med jämna mellanrum, ofta när historier som påminner om Normalpornfornormalpeople.com efterfrågats. De har mycket riktigt gemensamma beröringspunkter i motivet med personer som genom att agera i nätets mörkaste grundvatten kan komma undan med i princip vad som helst. En intressant skillnad är att berättaren i creepypastan om Normalpornfornormalpeople.com är en fysisk person som ofrivilligt, genom ett spamliknande mejl, hamnar i dess centrum. Men här är berättaren istället någon typ av ovanför händelserna svävande allseende öga, utan känslor som färgar beskrivningarna. En gud, eller kanske Youtube själv?

Historien läses av Ludvig Josephson.

Vi gick vidare med en i mitt eget tycke både skräckinjagande och sorglig liten historia. Bland de oftast återkommande legenderna om darknet finns viskningarna om hemsidor där man kan betala för att se någon dö. Här möter vi en av dessa hemsidor… Fast från ett oväntat perspektiv. Historien finns att läsa på Reddit och är skriven av Luke Hartwick. Här läses den av Michael Forsberg.

Ibland behöver inte du inte ens själv ge dig ut på nätet för att hitta skrämmande hot och anonyma förövare. Ibland hittar de nämligen dig först. Till exempel genom ett samtal på Skype. Den här historien är skriven av en okänd författare, och läses av Michaela J. Hamilton.

Sist men absolut inte minst – historien som flest lyssnare verkar ha fastnat för.
De människor vi har närmast oss kan ha hemligheter som bara de känner till, och som vi kanske skulle må sämre av att få reda på. Här hör vi en berättelse om en pojke som fick veta sin pappas hemlighet. Historien finns att läsa på Reddit och är skriven av användaren OvenFriend. Här läses den av Ludvig Josephson.

Bild: Factknow.com.

Här finns alla tidigare avsnitt att lyssna på:

Första avsnittet, om barn med svarta ögon.
Andra avsnittet, om döda människors konton på Facebook.
Tredje avsnittet, om getmannen.
Fjärde avsnittet, om skrämmande barnprogram.
Femte avsnittet, om något som härmar din mammas röst.
Sjätte avsnittet, om den leende mannen.
Sjunde avsnittet, om spökhistorier från svenska skogar.
Åttonde avsnittet, om ljud du inte kan höra.
Nionde avsnittet, om det ryska sömnexperimentet.
Tionde avsnittet, om grottutforskaren Teds berättelse.
Elfte avsnittet, en julspecial.
Tolfte avsnittet, om oförklarliga ljud.
Trettonde avsnittet, om oförklarligt döda.
Fjortonde avsnittet, om att lämnas ensam kvar.
Femtonde avsnittet, om platsen som är känd som duscharna.
Sextonde avsnittet, om våra ”trygga” hem.
Sjuttonde avsnittet, om försvinnanden.
Artonde avsnittet, om saker bara barn ser.
Nittonde avsnittet, om Slender Man.
Tjugonde avsnittet, om din telefon.
Tjugoförsta avsnittet, om nattpass på jobbet.
Tjugoandra avsnittet, om känslan av att inte vara ensam.
Tjugotredje avsnittet, om en hemsökt tavla.
Tjugofjärde avsnittet, om buggarna i Matrix.
Tjugofemte avsnittet, om Oändliga huset.
Tjugosjätte avsnittet, om sömnparalyser.
Tjugosjunde avsnittet, om sådant gömt mitt ibland oss.
Tjugoåttonde avsnittet, om saker gömda under ytan.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Meta

Jack Skriven av:

2 kommentarer

  1. william östman
    juli 5
    Svara

    det är grymma jag har fundering om the grifter och användarnamn 666 vem skapar klippet och vem är bakom om allt det där klippen som gjorde hämska saker i youtobe för?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *