Creepypodden: Svenska galgbackar

Det är inte så länge sedan dödsstraffet var en vardagssak i Sverige. I veckans avsnitt får ni följa med Creepypodden på dyster rundvandring mellan blodbefläckad jord och spetsade kranier. I detta inlägg får ni alla länkar kring det trettionde avsnittet av min SR-podd om spökhistorier, som idag kom ut. Åtminstone officiellt – men av misstag råkade det faktiskt släppas redan i fredags. Vi nöjde oss med att se det som en bonus till lyssnarna.

Här kan ni lyssna på avsnittet i sin helhet:

Ni som bor i trakterna kring Zenithgatan i Malmö, vid Valhallavägen i Karlskrona, vid Carlanderska sjukhuset i Göteborg eller vid Solandergatan i Hammarbyhöjden i Stockholm har en sak gemensamt. I dagens stadsbilder märker ni det nog inte ens. Ni lämnar era lägenheter på morgonen som vanligt, med vardagen hängande över blick som ett par solglasögon som skymmer detaljer och bara låter er se rutinen. Ni kommer hem på kvällarna med matkassar och urladdad telefon och slänger knappt en blick runt er innan ni trycker in koden och går uppför trapporna och in i lägenheten igen.

Ni bryr er inte.

Men några meter under er vilar påminnelsen om platsens mörka arv, i form av benknotor och yxskaft. Ni som bor i trakterna kring Zenithgatan i Malmö, vid Valhallavägen i Karlskrona, vid Carlanderska sjukhuset i Göteborg eller vid Solandergatan i Hammarbyhöjden i Stockholm har nämligen det gemensamt att ni alla bor vid, eller ja, till och med rakt ovanpå, jord där människor spillt sitt blod inför publik. Ni bor på gamla avrättningsplatser.

Ja, så inleddes dagens avsnitt om svenska avrättningsplatser. Vi pratar till att börja med om såväl galgbacken i Hammarbyhöjden, Galgamarken i Karlskrona, galgen under Carlanderska sjukhuset i Göteborg som galgbacken vid Rörsjön i Malmö.

Malmo_gallow_place5
En dödskalle med hål i hjässan efter att ha spetsats på påle, funnen vid galgbacken vid Rörsjön i Malmö. Av Sven RosbornEget arbete, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5322179

Det sägs att det fortfarande i Hammarbyhöjden märks av skepnader och skuggor från tiden då människor avrättades här. En kvinna berättade i podden om den gamla damen som hade en ovana att försvinna i tomma intet. Historien är skriven av Petter Inedahl och finns att läsa på hans blogg, Skarn.se. Den läses av Ludvig Josephson.

trekanten
Avrättningsplatsen i Trekanten, från Fotohistoriska.se.

Vi berättade vidare om avrättningsplatsen vid Trekanten, mellan Österfärnebo och Årsunda i Sandviken, som användes mellan 1695 och 1752. Men trots att den legat övergiven och bortglömd i nästan 300 år är det vissa som menar att konstiga saker påminner om platsens historia. Historien är skriven av arkeologidoktoranden Elise Hovanta, publicerad på sajten Fotohistoriska, och läses av Rakel Josephson.

Execution_of_Languille_in_1905
Avrättningen av Languille, 1905. Av okänd fotografhttp://www.postcardman.net/justice_murderers.html, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1669572

I podden övergick vi sedan till att berätta om det kusliga faktum att människohuvud kan fortsätta leva en stund, efter att ha blivit avhuggna. 1905, när den franska mördaren Languille avrättades, fanns en läkare med på plats. Hans idé var att kontrollera hur länge människor fortsätter leva efter att ha fått huvudet avhugget, och hans metod var att prata med Languilles huvud. Resultatet blev en kuslig text – och stirrande ögon. Redogörelsen är skriven av doktor Beaurieux, finns att läsa här och läses av Ludvig Josephson.

Till sist bjöds vi på ytterligare en i raden av fantastiska lyssnarhistorier som skickats in till Creepypodden. ”Så länge han kan minnas har han varit ensam – själv.” Så inleds denna historia som handlar om en man vars hopplösa och tragiska ensamhet plötsligt verkar få sitt slut – i och med en inbjudan från gamla klasskamraten Perra. ”Kom och häng” är en lyssnarhistoria skriven av lyssnaren Tomas och läses av Jack Werner.

Hoppas att ni gillade avsnittet!

Här finns alla tidigare avsnitt att lyssna på:

Första avsnittet, om barn med svarta ögon.
Andra avsnittet, om döda människors konton på Facebook.
Tredje avsnittet, om getmannen.
Fjärde avsnittet, om skrämmande barnprogram.
Femte avsnittet, om något som härmar din mammas röst.
Sjätte avsnittet, om den leende mannen.
Sjunde avsnittet, om spökhistorier från svenska skogar.
Åttonde avsnittet, om ljud du inte kan höra.
Nionde avsnittet, om det ryska sömnexperimentet.
Tionde avsnittet, om grottutforskaren Teds berättelse.
Elfte avsnittet, en julspecial.
Tolfte avsnittet, om oförklarliga ljud.
Trettonde avsnittet, om oförklarligt döda.
Fjortonde avsnittet, om att lämnas ensam kvar.
Femtonde avsnittet, om platsen som är känd som duscharna.
Sextonde avsnittet, om våra ”trygga” hem.
Sjuttonde avsnittet, om försvinnanden.
Artonde avsnittet, om saker bara barn ser.
Nittonde avsnittet, om Slender Man.
Tjugonde avsnittet, om din telefon.
Tjugoförsta avsnittet, om nattpass på jobbet.
Tjugoandra avsnittet, om känslan av att inte vara ensam.
Tjugotredje avsnittet, om en hemsökt tavla.
Tjugofjärde avsnittet, om buggarna i Matrix.
Tjugofemte avsnittet, om Oändliga huset.
Tjugosjätte avsnittet, om sömnparalyser.
Tjugosjunde avsnittet, om sådant gömt mitt ibland oss.
Tjugoåttonde avsnittet, om saker gömda under ytan.
Tjugonionde avsnittet, om deepweb.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Meta

Jack Skriven av:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *