Creepypodden: Secure, Contain, Protect.

I tusentals historier publicerade på en hemsida på nätet berättas om en värld som till synes ligger dold under vår egen verklighet. Texterna är korta, sakliga, ja till och med torra, men tillsammans målar de upp en fruktansvärd bild… I det fyrtiotredje avsnittet av Creepypodden möter vi agenterna och forskarna i SCP Foundation, och några av de otänkbara monster de mött.

Här kan ni lyssna på avsnittet i sin helhet:

Okej, lite real talk nu. Som poddmakare vill jag naturligtvis alltid göra ett så bra avsnitt som möjligt. Drömmen är att varje avsnitt ska överträffa det senaste, och att man ända fram till jordens undergång ska kunna chocka lyssnarna med skräckhistorier de aldrig kunnat föreställa sig. Så ser min högsta önskan ut.

Verkligheten är såklart en annan.

Ofta hör jag att lyssnares favoritavsnitt är det första, som handlar om barn med svarta ögon. Vi har gjort 42 avsnitt sedan dess, och det är såklart alltid lite ledsamt att inse att inget har lyckats överträffa det. Andra favoritavsnitt som ofta dyker upp är det om grottutforskaren Ted, det om duscharna i Danmark, det om den leende mannen och så några till. Dessa brukar ni nämna när jag frågar om vilka avsnitt ni skulle vilja höra igen, vilken höjd ni önskar er att vi skulle ligga på. Vad de har gemensamt är att det är långa, välskrivna och superspännande historier. Det är verkligen genomarbetade avsnitt.

Den höjden klarar vi uppenbarligen inte riktigt alltid av. Dagens avsnitt var första gången då många av er lyssnare ärligt och öppet sagt att ni blivit besvikna.

Nattens avsnitt handlade om SCP Foundation, den mystiska hemsida där tusentals berättelser om olika mystiska företeelser, varelser och fenomen publicerats. Det innehöll ett par olika berättelser, den om trappan SCP-087, som ni kan se utvecklad till ett spelformat här:

Ni hörde också om SCP-173, ett märkligt och livsfarligt monster instängd i en barack, och så hela historien om den förbannade teaterpjäsen “Tragedin om den hängda kungen”, som ni kan lyssna på här:

Jag tycker själv jättemycket om SCP Foundation, denna kreativa myrstack av inspiration och berättande, men vet samtidigt att själva storyn om sajten är begravd under ganska många lager referenser. I avsnittet försökte jag göra två saker samtidigt: både berätta historien om SCP Foundation och berätta en underhållande historia för den som inte egentligen brydde sig. Många som hört av sig med sina synpunkter blev helt enkelt inte underhållna. Andra störde sig på de pipande ljud som vi använde som censur, varför vi tog bort dem och laddade upp avsnittet igen med tystnad istället för pip.

Det är inget kul, men jag är glad att ni säger det.

Jag är faktiskt jätteglad att ni, när ni inte är nöjda med ett avsnitt, är så engagerade att ni tar er tid att berätta det. Det gör podden bättre, och det betyder förhoppningsvis att ni känner att ni delvis kan ta åt er äran när det kommer riktigt bra avsnitt. För det kan ni! Poängen med att ha lyssnare som ger feedback och kritik är att det är lyssnarnas förtjänst när saker och ting blir bättre.

Varenda manus jag skriver skriver jag med förhoppningen att det ska bli ett nytt “Duscharna”, “Grottutforskaren Teds berättelse” eller “Barn med svarta ögon”. Sällan lyckas jag. Men så länge ni lyssnare hör av er och säger vad ni tycker, vad ni gillar och vad ni ogillar, vad ni skräms av och vad ni gäspar över, finns hoppet över att det ska hända igen. Mejla egna historier eller tips på historier till creepypodden@sr.se, kommentera på Facebook, prata med mig på Twitter eller på Instagram. Och ju mer ni gör det, desto större blir chansen. Under väntan hoppas jag ni ska ha tålamod med mig. Och så hoppas jag att ni ska gilla nästa avsnitt, som handlar om berättelser runt lägerelden och som jag verkligen försökt få till vad Creepypodden i grunden handlar om: skräckig stämning och mysrys.

Bild: Figuren som ska hemsöka pjäsen om den hängda kungen, från scp-wiki.net.

Här finns alla tidigare avsnitt att lyssna på:

Första avsnittet, om barn med svarta ögon.
Andra avsnittet, om döda människors konton på Facebook.
Tredje avsnittet, om getmannen.
Fjärde avsnittet, om skrämmande barnprogram.
Femte avsnittet, om något som härmar din mammas röst.
Sjätte avsnittet, om den leende mannen.
Sjunde avsnittet, om spökhistorier från svenska skogar.
Åttonde avsnittet, om ljud du inte kan höra.
Nionde avsnittet, om det ryska sömnexperimentet.
Tionde avsnittet, om grottutforskaren Teds berättelse.
Elfte avsnittet, en julspecial.
Tolfte avsnittet, om oförklarliga ljud.
Trettonde avsnittet, om oförklarligt döda.
Fjortonde avsnittet, om att lämnas ensam kvar.
Femtonde avsnittet, om platsen som är känd som duscharna.
Sextonde avsnittet, om våra ”trygga” hem.
Sjuttonde avsnittet, om försvinnanden.
Artonde avsnittet, om saker bara barn ser.
Nittonde avsnittet, om Slender Man.
Tjugonde avsnittet, om din telefon.
Tjugoförsta avsnittet, om nattpass på jobbet.
Tjugoandra avsnittet, om känslan av att inte vara ensam.
Tjugotredje avsnittet, om en hemsökt tavla.
Tjugofjärde avsnittet, om buggarna i Matrix.
Tjugofemte avsnittet, om Oändliga huset.
Tjugosjätte avsnittet, om sömnparalyser.
Tjugosjunde avsnittet, om sådant gömt mitt ibland oss.
Tjugoåttonde avsnittet, om saker gömda under ytan.
Tjugonionde avsnittet, om deepweb.
Trettionde avsnittet, om svenska galgbackar.
Trettioförsta avsnittet, om historier från bakom scenerna.
Trettioandra avsnittet, om Gotland.
Trettiotredje avsnittet, med en skogvakts berättelser.
Trettiofjärde avsnittet, om svensk folktro.
Trettiofemte avsnittet, ännu mer om nattpass på jobbet.
Trettiosjätte avsnittet, om historier till sjöss.
Trettiosjunde avsnittet, ännu mer om saker bara barn ser.
Trettioåttonde avsnittet, om Vermonts skogar.
Trettionionde avsnittet, om speciella omständigheter.
Fyrtionde avsnittet, om en man du kanske har drömt om.
Fyrtioförsta avsnittet, ännu mer om svensk folktro.
Fyrtioandra avsnittet, om du sköna nya värld.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Meta

Jack Skriven av:

22 kommentarer

 1. Majjen
  september 26
  Svara

  Jag har inte hört det senaste avsnittet än men är spänd och förväntansfull som vanligt! Jag älskar i princip alla historier och berättarrösterna är ju bara to die for. Ett speciell avsnitt som krypit riktigt under skinnet på mig är oändliga huset. En annan favorit är en historia ur svensk folktro 2 och skogsvaktarens berättelser. Vi åker ofta till stugan uppe i Tornedalen och nu när höstmörkret börjat lägga sig så har vi satt på ett avsnitt medan vi kört kvällstid. Mörka skogar och myrar, ensliga hus, långa trafikglesa vägar ute i obygden. Det sätter ett sammanhang att rysa i som är svårt att slå. Creepypodden är den enda podd jag lyssnar på och jag älskar den. Ljuden, känslan, ja allt. Keep up The faboulus work!

 2. Andreas
  september 26
  Svara

  Om man slår ut det i helhet så har ni gjort så mycket bra att man inte kan räkna på fingrarna. Ni är alltid och kommer alltid vara min första och bästa pod! Bra jobbat! Favoriterna är Ted, skogsvakt och Vermont!

 3. Oskar Wretmalm
  september 26
  Svara

  Har lyssnat på alla avsnitt, och alla är otroligt spännande och får alltid gåshud när jag sitter i bilen och lyssnar. Gjorse misstaget att lyssna på kvällen när jag var ute och gick med hunden. Ja eller fixk och gick halvkuta blev det till sist haha.
  Fortsätt i samma anda! Otroligt underhållande och skrämmande.

 4. Simon
  september 26
  Svara

  Jag är väldigt fascinerad av SCP Foundation och de många idéer som finns däri, och tyckte att dagens avsnitt var jättebra! Många vill nog ha en mer berättande historia, helt enkelt, men jag hade inte hört om teaterpjäsen förut och tyckte det var kusligt och spännande. En bättre historia om ett “SCP-spöke” skulle sitta mitt i prick för min del.

  Favoritavsnitt är för övrigt en skogsvakts berättelser. 🙂

 5. september 26
  Svara

  Jag tycker creepypodden är fantstiskt och måndagar har blivit lite av en höjdpunkt på veckan. Då jag äntligen får sätta på ett nytt avsnitt.
  Och bra att ni lyssnar till lyssnarna (även om lyssnarna inte alltid vet bäst). Jag gillar också grejen med SCP, tänker bara att ni valde fel historia att berätta. Dagens avsnitt var lite långrandigt och hade nog gjort sig bättre om ni berättade om tre olika föremål istället för tre rapporter om samma grej.
  Men super att ni tar till er kritik på ett bra sätt, och jag tycker absolut inte podden var som bästa första avsnittet och sedan gått neråt. Jag ser snarare mer och mer framåt till varje veckas avsnitt!
  Keep up the good work!

 6. Erika Nordin
  september 26
  Svara

  Hej!
  Upptäckte creepypodden när 36 avsnitt redan sänts och jag strecklyssnade alla! Visst är vissa bättre än andra; “En skogsvaktares betraktelser” och som andra nämnt, “Duscharna” ? Sen den där om morsan som smög runt i källaren… ?
  Dock så vill jag höra mer sanna berättelser från lyssnarna själva! För vi vet ju alla att det finns en värld utanför vår egna, som många sett en glimt av och som vi vill veta mer om…!
  Jag ÄLSKAR Creepypodden!

  Puss och kram Erika

 7. Monty
  september 26
  Svara

  Håller med Andreas här ovan. Ni har gjort så mycket fantastiskt och det är ju omöjligt att få allt lika bra. Älskade Gröntjärn som släpptes för två veckor sedan, så skrämmande. En av de bästa.

  Keep up the good work och stort tack för att ni håller på..

  Monty

 8. Sandra
  september 26
  Svara

  Jack,
  Jag och min mans lillasyster har en väldigt nära relation, trots att det skiljer drygt 10 år emellan oss. Hon är 14 och jag precis fyllda 25. De senaste två somrarna, när vi är i vår familjs sommarhus i Turkiet, brukar vi försöka smyga iväg från alla våra släktingar och gäster för att få lite tid för oss själva. Vi kokar en kastrull med nudlar, skär upp lite frukt på ett fat, lägger upp lokum med smak av granatäpple och två stora glas iste på en bricka och smyger upp till den allra översta våningen. På takterrassen dukar vi upp allting på en filt och över oss lyser stjärnorna på den bäcksvarta himlen. Det är då vi sätter på ett avsnitt av Creepypodden och håller varandra hårt i händerna när det blir extra läskigt och bråkar om vem som ska sitta närmast dörren med utsikt mot den läskiga trappan. Det är det absolut bästa vi vet, att sitta där med din pod spelandes på taket under den mörka, stjärnklara natten i Turkiet. Vill bara tacka för det! Tack!

 9. Harri
  september 26
  Svara

  Berättelsen om pjäsen “Tragedin om den hängda kungen” får mig att tänka på The King In Yellow av Robert W Chambers. En skråckklassiker som handlar om i princip samma sak. En pjäs som orsakar förödelse.
  Jag ser i övrigt fram emot varje avsnitt av podden med stor förväntan. Favoritavsnitt? Det om buggarna i matrix.
  Keep on keeping on!

 10. Elin
  september 26
  Svara

  Gillade också dagens avsnitt. Jag är impad över att du Jack (och resten av redaktionen) håller en så hög nivå. Vet att det tar både mycket tid och massor energi att göra det så bra som ni gör. Jag njuter varje måndag och stressas av tanken att inget varar för evigt. För jag skulle kunna lyssna på podden varje måndag lääänge till. Jag hoppas att du känner glöden och glädjen så att det räcker till många fler avsnitt.

 11. september 26
  Svara

  Min absoluta favorit är faktiskt I Vermonts skogar. Den gav mig sådan gåshud att jag fick pausa och lägga ifrån mig hörlurarna en stund bara för att andas. Det var ett otroligt obehagligt avsnitt, herregud! MEN, allt du/ni gör är fantastiskt! Jag ledsnade för länge sedan på skräckfilmer, inte en enda tillfredsställde mitt behöv av “mysrys” och “skräckig stämning”, men så hittade jag Creepypodden för någon månad sedan. Nu lyssnar jag igenom allt, plöjer ungefär 2-3 avsnitt varje kväll medan jag spelar World of Warcraft eller bara surfar runt på nätet. Det är helt otroligt nervkittlande! Hittills har jag inte vågat ta med er ut på en promenad i det nattmörker Visby bjuder, men någon dag skall jag bannemig utmana mig själv till att göra det. Vilken känsla det måste vara!

  FORTSÄTT! Vi älskar er! Tack för all fantastisk underhållning!

 12. Rebecca
  september 26
  Svara

  Älskar denna podd ! Längtar faktiskt efter att det ska bli måndag så jag kan sticka i hörlurarna och få den där rädda , men ändå härliga känslan ?
  Skulle gärna vilja ha ett avsnitt där ni tar med läsarnas egna berättelser . Gärna svenska så kan man relatera till platser mm , då kryper historien mer under skinnet ?
  Tusen tack för en riktigt bra pod , inte lätt att vara alla till lags men jag känner att ni lyckas !

 13. Amanda
  september 27
  Svara

  Jag älskade det här avsnittet. Ett av mina favoriter blev det, tillsammans med Grottutforskaren Ted och En skogvaktares bekännelser. Jag är väldigt fascinerad av SCP och har läst mycket om det, men aldrig hört den här. Blev besviken när avsnittet var över! Man kan aldrig göra alla nöjda, men kom ihåg att vi var många som älskade det här avsnittet. Creepypodden är mitt sällskap för det mesta, och var faktiskt den allra första podcast jag nånsin lyssnade på. Keep up the good work! Längtar efter nästa avsnitt redan. Kram.

 14. Linnéa
  september 27
  Svara

  Mitt favoritavsnitt är Det ryska sömnexperimentet, kan lyssna på det hur många gånger som helst. Getmannen är ett till avsnitt som får det att krypa under skinnet. Jag förstår att det är svårt att leverera superavsnitt varje vecka, men ni gör ett grymt bra jobb, så fortsätt kämpa & tack för att ni har gjort måndagarna till något riktigt fett. Puss & kram

 15. Ramisha
  september 27
  Svara

  Ni är på andraplats i min top tre lista av favorit podcasts. Lore är på förstaplats. Creepypodden är helt ärligt något jag ser fram emot varje vecka och att lyssna på podden, särskilt nu när hösten äntligen börjar sätta igång, är så otroligt mysigt. Tack för det ni gör. Jag tyckte om SCP-701 inslaget, men det var rätt så jobbigt med alla stopp. I allmänhet är mina favoritavsnitt den om Getmannen, folktro 2 och under ytan. Har ni hört teorin om liminal spaces?

  Här är en tumblrtråd som jag tyckte var väldigt kul att läsa. http://saerif.tumblr.com/post/140652817515/songofsunset-deadcatwithaflamethrower

 16. Norberg
  september 28
  Svara

  Har precis lyssnat på avsnittet. I början tyckte jag det var lite irriterande med saknade årtal, platser och namn. Men det kom jag rätt snabbt förbi. När “tragedin om den hängde kungen” lästes upp satt jag fullständigt trollbunden. Det här gillade jag skarpt! Och min nyfikenhet på fenomenet SCP har definitvt väckts…

 17. Johanna
  oktober 2
  Svara

  Oj, jag blev förvånad när jag såg att lyssnarna inte gillade SCP-avsnittet. Jag tyckte att det var ett av de bästa avsnitten hittills med en skön känsla och bra historier, och de censurerade namnen gjorde bara stämningen än mer obehaglig.
  När jag läser kritiken (för många siffror? Allvarligt?) ligger det nära tillhands att skylla på youtubegenerationens attentionspan, men jag kanske bara får acceptera att alla tycker olika.
  Men jag hoppas att du/ni fortsätter att blanda och ge i podden, med en mix av både svenska och utländska historier, långt och kort, lyssnarberättelser och historier från Reddit… ja allt! Alla har väl sina avsnitt som de gillar och inte gillar, men överlag verkar alla vara överens om att podden håller en väldigt hög nivå 🙂

 18. Joakim Waern
  oktober 4
  Svara

  Håller med Johanna i allt hon skriver! Fortsätt på samma spår och blanda friskt. Jag är en gammal skräckfantast och har koll på mycket inom den genren men jag överraskas ständigt av innehållet i Creepyodden. Det är något jag uppskattar oerhört så fortsätt så. Lyssna inte för mycket på de kritiska rösterna, för utan din eller er passion så är ju programmet ingenting! Jag lyssnar inte på det för att veta vad lyssnarsverige är intresserade av utan av det Creepypodden erbjuder. Ni gör ett grymt jobb!

 19. emma
  oktober 14
  Svara

  Hade ni kunnat ändra inledningsmusiken. När man sitter där med hörlurar i blir det alltid så högt och skrikande i öronen.

 20. Johan
  november 14
  Svara

  Har precis upptäckt denna pod. Har lyssnat fram till detta avsnitt.. Älskar!

  Gillade angreppet.

  Det där monstret i baracken som man måste titta på.. Det låter som en exakt beskrivning av The Crying Angels i Dr. Who.

  Undrar i vilken ände den myten började..

 21. Nederbörd
  augusti 26
  Svara

  För de som undrar kring SCP-173 så lades den först upp år 2007, alltså den kom före Weeping Angels från Dr. Who.

  Till dig, Jack:
  Det här var det första och hittills enda avsnittet av Creepypodden jag hört, och jag tyckte den var rätt bra. Som översättare vill jag särskilt berömma er översättning av texten, tycker ni gjort ett enastående jobb där! I överlag så var 173 och 087 bra historier att välja, fast jag tror att om folk klagar kan det nog bero på att man inte känner sig lika “hotad” av 087 eller 701 som utav andra anomalier. Båda dessa går ju att undvika, och 087:s skräckfaktor bygger ju lite på bilderna i artikeln.

  Jag hade istället rekommenderat SCP-096 “The Shy Guy” och SCP-610 “The Flesh That Hates”, då båda dessa är objekt som lätt kan bryta sig ur förvaring och som man därför kan utsättas för på ett eller annat sätt. 610 är ganska läskig utan bilden också, medan 096 inte bara saknar bild utan den FÅR inte ses med ögonen, vilket bara ökar skräckfaktorn, om du frågar mig. Lämpar sig också bättre för radio på det sättet. Pröva gärna med ett SCP-avsnitt till med andra föremål: vi har ju över 3000 olika nu (däribland min egen SCP-2815, om du vill ha lite extra läsning). 😉

  MVH,
  Nederbörd

 22. Alwarion
  juli 27
  Svara

  Jag gillar SCP Foundation. Det finns så många bra berättelser inom detta, så jag förstår att det är svårt att välja någon som passar bra i poddformat. Jag hoppas ändå att det kommer fler avsnitt med SCPs, för det är oerhört intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *