Creepypodden: En fiskares berättelser

En fiskeskribent känner sig förföljd under vandringarna i norra Sverige. En ung besättningsman på en fiskebåt upplever mängder av oförklarligheter under hans år till sjöss. I säsongens sista avsnitt av Creepypodden sätter vi på oss sydväst, kastar loss och ger oss ut på mörka vatten i jakt på dagens fångst av skrämmande fiskehistorier. Och så, i det femtioförsta och för 2016 sista reguljära avsnittet av Creepypodden, får ni höra lite information om året som ligger framför oss!

Här kan ni lyssna på avsnittet i sin helhet:

Många har undrat över Creepypoddens framtid, så varför inte börja där? Vi försvinner inte! Jag och SR har kommit överens om att göra ytterligare 24 avsnitt under nästa år. De avsnitten kommer komma ut varannan vecka, från och med den nionde januari och framåt. Det är färre än nu, ja, och det är tråkigt att behöva gå ner i produktion. Men det handlar dels om att Sveriges radio tror avsnitten blir bättre om de blir lite kortare, och om tidsbrist från min sida. Jag skriver just nu en bok om vandringssägner och myter på nätet, och kommer behöva lägga mer tid på den framöver om den ska bli verklighet. Jag hoppas ni har överseende med att det blir mindre podd, och att ni kanske finner tröst i boken som utkommer hösten 2017. Och som jag är inne på i veckans avsnitt – i december kommer vi nog få se åtminstone ett litet extraavsnitt!

Nå. I veckans avsnitt pratar jag lite om podden och året som gått, och det känns faktiskt viktigt nog för att jag ska vilja upprepa det här:

Creepypodden gör i och med dagens avsnitt sitt 51:a avsnitt. Vi har levererat hundratals berättelser, lyssnarhistorier och spökhistorier från internet, och till och med en och annan berättelse från kända författare. Vi har gjort många timmar skräck, och jag kan själv säga att jag är ganska stolt över alla avsnitt som nu finns att lyssna på. Vill man vara mörkrädd en vecka i sträck går det finfint, med hjälp av podden.

Och ni är många som vill vara mörkrädda. Vi har, enligt en undersökning som gjorts av TNS Sifo, 98 000 lyssnare i månaden. Det är en otrolig mängd lyssnare, mycket fler än jag kunde tro när vi drog igång i juli 2015. Jag vill tacka var och en av er för att ni lyssnat och lyssnar – alla ni som lyssnar hemma och är nöjda med det, alla ni som tar ett steg till och skickar in era egna berättelser och tips till oss, och inte minst alla ni som då och då dyker upp framför mig och säger att ni lyssnar på podden.

Jag vill tacka dig, PR-kvinnan som lyssnar på podden med hela familjen, och dig, den tonårige gymnasieeleven som berättar att du lyssnar efter någon av mina föreläsningar, och dig, snubben i min ålder som en sen lördagkväll på väg hem från krogen visar upp sin mobiltelefon och Creepypodden i poddspelaren. Ni gör detta arbete till ett rent nöje, och någonting jag aldrig vill sluta med.

Seriöst. Ni är bäst.

Och med det sagt, vidare till veckans historier.

Lillfotens land

En lyssnare, som mindes en gammal text av fiskeskribenten Gunnar Westrin om märkliga fotspår i sanden uppe i Norrbotten, bad oss leta fram den. Det gjorde vi naturligtvis och här är den. Historien är skriven av Gunnar Westrin, ursprungligen publicerad i ”Allt om flugfiske”, och läses av Jack Werner.

Berättelser från en fiskare i Alaska

I sydöstra Alaska är fiskenäringen viktig för en hel massa samhällen. Men var är fiskarna egentligen med om under deras långa, ensamma och mörka arbetspass ute på Stilla havet? I en serie berättelser publicerade på Reddit rullas den hemska sanningen upp… Historien är skriven av Redditanvändaren Fat_Jackson, finns att läsa här och läses av Ludvig Josephson.

Bild: Theghostdiaries.com

Här finns alla tidigare avsnitt att lyssna på:

Första avsnittet, om barn med svarta ögon.
Andra avsnittet, om döda människors konton på Facebook.
Tredje avsnittet, om getmannen.
Fjärde avsnittet, om skrämmande barnprogram.
Femte avsnittet, om något som härmar din mammas röst.
Sjätte avsnittet, om den leende mannen.
Sjunde avsnittet, om spökhistorier från svenska skogar.
Åttonde avsnittet, om ljud du inte kan höra.
Nionde avsnittet, om det ryska sömnexperimentet.
Tionde avsnittet, om grottutforskaren Teds berättelse.
Elfte avsnittet, en julspecial.
Tolfte avsnittet, om oförklarliga ljud.
Trettonde avsnittet, om oförklarligt döda.
Fjortonde avsnittet, om att lämnas ensam kvar.
Femtonde avsnittet, om platsen som är känd som duscharna.
Sextonde avsnittet, om våra ”trygga” hem.
Sjuttonde avsnittet, om försvinnanden.
Artonde avsnittet, om saker bara barn ser.
Nittonde avsnittet, om Slender Man.
Tjugonde avsnittet, om din telefon.
Tjugoförsta avsnittet, om nattpass på jobbet.
Tjugoandra avsnittet, om känslan av att inte vara ensam.
Tjugotredje avsnittet, om en hemsökt tavla.
Tjugofjärde avsnittet, om buggarna i Matrix.
Tjugofemte avsnittet, om Oändliga huset.
Tjugosjätte avsnittet, om sömnparalyser.
Tjugosjunde avsnittet, om sådant gömt mitt ibland oss.
Tjugoåttonde avsnittet, om saker gömda under ytan.
Tjugonionde avsnittet, om deepweb.
Trettionde avsnittet, om svenska galgbackar.
Trettioförsta avsnittet, om historier från bakom scenerna.
Trettioandra avsnittet, om Gotland.
Trettiotredje avsnittet, med en skogvakts berättelser.
Trettiofjärde avsnittet, om svensk folktro.
Trettiofemte avsnittet, ännu mer om nattpass på jobbet.
Trettiosjätte avsnittet, om historier till sjöss.
Trettiosjunde avsnittet, ännu mer om saker bara barn ser.
Trettioåttonde avsnittet, om Vermonts skogar.
Trettionionde avsnittet, om speciella omständigheter.
Fyrtionde avsnittet, om en man du kanske har drömt om.
Fyrtioförsta avsnittet, ännu mer om svensk folktro.
Fyrtioandra avsnittet, om du sköna nya värld.
Fyrtiotredje avsnittet, om SCP Foundation.
Fyrtiofjärde avsnittet, om berättelser vid lägerelden.
Fyrtiofemte avsnittet, om skräcken i Haukimaa.
Fyrtiosjätte avsnittet, om att vara isolerad.
Fyrtiosjunde avsnittet, om att känna sig oönskad.
Fyrtioåttonde avsnittet, ännu mer om getmannen.
Halloweenspecialen, om satans kosmonaut.
Fyrtionionde avsnittet, om Skåne.
Femtionde avsnittet, om att vara inloggad.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Meta

Jack Skriven av:

4 kommentarer

 1. Dima
  november 28
  Svara

  Hej Jack och alla andra inblandade!

  Vill bara säga att ni gör ett fantastiskt jobb med podden.

  Jag visste inte om att podden fanns så jag började lyssna på den först på avsnitt 9 (Det ryska sömnexperimentet). Lyssnade av en slump och blev fast direkt. Sträcklyssnade på avsnitt 1-8 efter det och sedan har det bara fortsatt. Vet inte vad det är som gör just er podd så bra men det är den enda podd om creepypastor som jag kan lyssna på. Alla andra känns så amatörmässiga och själslösa. Er podd känns bara så rätt.

  Att höra att podden kommer tillbaka i januari gör att jag redan fått den bästa julklappen jag kunnat få så tack!

  God jul, gott nytt år och god fortsättning önskar jag er alla i förskott.

  Mvh
  Dima

 2. november 30
  Svara

  Älskar detta avsnitt och älskar Creepypodden! Skrivit ett inlägg om er i min blogg. Besök gärna och tack för att ni alltid leverar!

 3. Isak Johansson
  december 2
  Svara

  Hej Jack
  Jag heter Isak och jag tycker mycket om Creepypastas och Creepypodden.
  Jag har skrivit ett manus av min favorit-creepypasta som är sovjetiska sömnexperimentet. Jag bor i Göteborg och det skulle var roligt om du kunde komma hit och läsa upp creepypastas live.
  Tacksam för svar

 4. william östman
  december 5
  Svara

  oh tack du jag blir rört du visste jag gör varge kväll jag har jätte många frågor om allt creepypasta om vad som helst det finns jätte myckrt tillexempel sidan av my little pony spökhistoriena som cupcakes och rainbow factory eller sweert apple massacre och berömda skräckspel silent hill och five nights at freddy’s det finns ochså av spökhistorier och det finns spökhistorier i umeå som finns spökhus vissa plaser runt stan och jag undrar grym spökhistoria av sonic the hedshog swom hete sonic.exe och tails doll till och med pokemon spökhistorier som bured live och dead cannel många fler jag älskar creepypsta för att minnas vårans räddslor och andra saker det är jätte kul oh dem 2 historierna är jätte bra det andra jätte märglig men bra det liknar havs spökhistorier va grymt ps jag tror kommer mer spökhistorier i allt framtid. jag har fråga skulle du komma nästa år i halloween i blåfredag det är fretid saker i varge tema varge väcka gör frågor av internet frågor och beräta om din jobb om vad tycker du???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *